Foietaj II

Dificultate medie

Ingrediente:

  • 450 gr faina
  • 200 gr unt
  • margarina sau untura
  • 200 ml smantana sau iaurt
  • 15 ml zeama de lamaie
  • o lingurita rasa de sare

Mod de preparare:

  1. Grasimea, dupa ce s-a inmuiat putin, se amesteca cu smantana sau iaurtul, sarea, coaja de lamaie si, la urma, cu faina.
  2. Se framanta, 4-5 minute cu mana, aluatul fiind mai vartos.
  3. Branza de vaci se freaca bine pe marginea vasului cu dosul furculitei, ca sa se omogenizeze sau se trece prin sita inoxidabila; dupa aceea se adauga grasimea moale (tinuta in bucatarie, mai aproape de sursa de caldura), o lingurita cu varf de sare (10 gr), se amesteca bine, apoi se framanta cu faina, 5-6 minute; aluatul va fi mai vartos.
  4. Branza de vaci va actiona ca o drojdie, rezultand bioxid de carbon, gaz care se dilata in timpul coacerii si face aluatul sa creasca, fragezandu-l.
  5. Aluatul framantat se tine la frigider (dar sa nu inghete) sau intr-un loc racoros, de seara pana dimineata (se poate pastra si mai multe zile la rece invelit in punga de naylon, ca sa nu se usuce). Daca aluatul framantat se tine in bucatarie, la caldura, acest proces de fermentare se produce mai rapid (3-4 ore); de aceea, trebuie pregatit imediat, cand se observa ca incepe sa-si mareasca volumul (datorita gazelor care se dezvolta in el).
  6. Pentru toate aluaturile cu branza de vaci, iaurt sau smantana care au fost framantate fara praf de crescut sau drojdie, se va proceda la fel, ca sa fie fragede (acestea vor fermenta datorita enzimelor proprii, rezultand bioxid de carbon care se dilata la copt).

Pofta Buna!

Foietaj I

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 1 ora

Ingrediente:

  • 400 gr faina
  • 250 gr unt
  • margarina sau untura
  • 120 ml apa
  • 15 ml zeama de lamiie
  • un ou
  • coaja rasa de lamaie
  • 1/2 lingurita de sare

Mod de preparare:

  1. Intr-un castron se pun 100 gr grasime topita, apa rece, coaja si zeama de lamaie, oul intreg si la urma, 300 gr faina.
  2. Mai intai se amesteca cu lingura, apoi se framanta 8-10 minute, cu mana.
  3. Aluatul se aseaza pe masa sau pe o foaie de naylon, presarata cu faina.
  4. In acelasi castron se pune restul de grasime moale si de faina , care se amesteca pana cand se omogenizeaza, lasandu-l la cald.
  5. Aluatul se intinde in foaie dreptunghiulara cu grosimea de 3-4 mm, care se unge apoi cu grasimea si se impatureste.
  6. Aluatul este suficient pentru 4 rulouri coapte in tava de cca 38/26 cm si 3 rulouri, in tava mare.

Pofta Buna!

Budinca de spanac cu franzela

Dificultate medie

Ingrediente:

  • 1 kg spanac
  • 150 gr franzela
  • 100 ml lapte
  • 200 ml smantana
  • 100 gr unt
  • margarina sau ulei
  • 50 gr faina
  • 150 ml suc de rosii
  • 150 gr branza telemea
  • o lingurita marar taiat marunt
  • un varf cutit piper
  • 4 oua si un albus sau 5 oua

Mod de preparare:

  1. Dupa ce s-a spalat, spanacul se fierbe, 5 minute si, apoi, se lasa in strecuratoare pana se raceste.
  2. Se trece apoi prin masina de tocat, impreuna cu franzela inmuiata in lapte si nestoarsa.
  3. La tocatura se adauga branza rasa (care sareaza), smantana, faina, untul moale sau topit (margarina, uleiul), sucul de rosii, galbenusurile, mararul si piperul, amestecandu-se bine.
  4. Dupa aceea, se amesteca usor, prin rasturnare cu albusurile batute spuma, se pune in forma de cca 2 l si se coace.
  5. Se introduce in cuptorul bine incins dinainte, unde se lasa 30-40 minute, pana cand budinca se rumeneste frumos. Nu se deschide cuptorul 20 minute.
  6. Cand se scoate din cuptor, se trece cu cutitul pe margine, ca budinca sa se desprinda, daca s-a lipit, apoi se pune farfuria de servit deasupra ei si se rastoarna.

Pofta Buna!

Mancare de pui exotica

Timp de preparare: cca 1 ora
Cca 540 kcal/portie
Se consuma cu paine alba

Ingrediente pentru 4-5 portii:

  • 1 cocos mic
  • 1 l supa limpede de pui (vezi reteta Supa de carne, sau din plic)
  • 250 gr broccoli
  • 300 gr mazare refrigerata
  • 4 morcovi mici
  • 2 fire usturoi proaspat, taiat in fasii
  • 100 gr orez
  • 2 l. s. unt sau margarina
  • 2 l. s. faina
  • 1/8 l vin alb
  • 2 l. s. sos de soia
  • 200 gr mandarine despicate, din conserva
  • sare
  • 2 l. c. piper curry
  • 2 v. d. c. sofran
  • 1/2 l. c. enibahar
  • 100 gr smantana dulce
  • 1 galbenus de ou proaspat

Mod de preparare:

  1. Se indeparteaza pielea de pe cocos, se transeaza carnea in bucati egale.
  2. Broccoli, mazarea, morcovii, usturoiul proaspat si supa limpede se fierb 20 minute la foc redus.
  3. Orezul se fierbe.
  4. Untul sau margarina se pune la incins, se prajeste faina si se stinge cu supa limpede de pui. Se amesteca cu orezul si cu mandarinele. Se adauga vinul alb si sosul de soia. Se da o data totul in clocot.
  5. Se freaca galbenusul cu smantan si cu sosul obtinut se leaga supa.

Pofta Buna!