Supa Borsch

Timp de preparare: cca 1 ora
Cca 250 kcal/portie
Se consuma cu paine neagra

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 1 catel de usturoi
  • 1 ceapa
  • 2 morcovi
  • 50 gr usturoi verde
  • 50 gr telina
  • 2 radacini de patrunjel
  • 2 sfecle rosii
  • 250 gr cartofi
  • 2-3 l. s. unt
  • 100 gr varza acra
  • 2 l. s. pasta de rosii
  • 1,2 l supa limpede de legume (vezi reteta Supa limpede de legume, sau din plic)
  • 1 foaie de dafin
  • 1 l. c. chimen
  • sare
  • piper negru proaspat macinat
  • cuisoare
  • 150 gr smantana

Mod de preparare:

  1. Se toaca marunt ceapa si usturoiul. Legumele se taie in cuburi mici. Cartofii se curata si se taie in cuburi.
  2. Untul se pune intr-o cratita la incins, se prajeste usturoiul, se adauga ceapa. Restul legumelor, fara cartofi, se pun peste ceapa si se calesc.
  3. Varza acra se despica si impreuna cu cartofii se adauga la legume. Se toarna pasta de rosii si supa limpede.
  4. In compozitie se pun foile de dafin, chimenul si se condimenteaza cu sare, piper si cuisoare. Se fierbe 20 de minute la foc potrivit. Supa se servste cu smantana.

Pofta Buna!

Supa de sofran cu crevete

Timp de preparare: cca 1/4 ora
Cca 190 kcal/portie
Se consuma cu 1 pachet Prosecco

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 150 gr telina
  • o ceapa mica
  • 1 catel de usturoi, tocat
  • 2 l. s. unt
  • 1/2 l supa limpede de peste (vezi reteta Supa limpede de peste, sau din plic)
  • 0,5 mg sofran
  • 100 ml vin alb sec
  • 1 l. s. faina de orez
  • 150 gr crema Fraiche
  • sare
  • piper proaspat macinat
  • 100 gr crevete fierte si curatate
  • 1 l. s. frunze de telina, tocate

Mod de preparare:

  1. Telina se taie in bucati de 5 mm, se pun intr-o tigaie cu unt si se calesc impreuna cu ceapa si usturoiul.
  2. Sofranul si supa limpede se fierb impreuna. Se amesteca vinul alb cu fain ade orez si se toarna in supa. Se fierbe si se pune deasupra crema Fraiche.
  3. Se condimenteaza supa cu sare si piper. Crevetele se adauga la celelalte ingrediente, apoi se presara deasupra cu frunze de telina.

Pofta Buna!

Supa de pui

Timp de preparare: cca 1 1/2 ora
Cca 890 kcal/portie
Se consuma cu franzela proaspata

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 2 morcovi
  • 1 bucata de telina
  • 1 l. s. ulei
  • 1 pui pentru supa (1,5 - 2 kg)
  • sare
  • 100 gr unt
  • 100 gr faina
  • piper

Mod de preparare:

  1. Legumele pentru supa se taie marunt si se prajesc in ulei. Puiul, impreuna cu legumele prajite, se pune intr-o oala cu 1 1/2 l apa rece, se acopera, se sareaza si se fierbe. Se reduce focul si in cca 3/4 ora puiul trebuie sa fie fiert.
  2. Se scoate puiul din supa si se lasa sa se raceasca. Se indeparteaza pielea, se scoate carnea de pe oase si se taie in bucati.
  3. Se strecoara supa, legumele se trec prin sita si se pun deoparte.
  4. Se face un sos din unt si faina, se amesteca bine si treptat se adauga in supa racita. Se condimenteaza cu piper si se fierbe aproximativ 5 minute. Se pune din nou carnea de pui in supa si se incalzeste aproximativ 2 minute.

Pofta Buna!

Supa de cartofi cu smantana

Timp de preparare: cca 1 ora
Cca 570 kcal/portie
Se consuma cu paine alba din cereale

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 100 gr ceapa
  • 200 gr cartofi curatati
  • 50 gr usturoi verde
  • 50 gr telina
  • 2 l. s. unt
  • 1,2 l supa limpede de carne (vezi reteta Supa de carne, sau din plic)
  • 200 gr slanina afumata
  • 200 gr smantana
  • sare
  • nucsoara
  • 2 l. s. usturoi verde taiat marunt

Mod de preparare:

  1. Ceapa, cartofii, usturoiul si telina se taie cuburi mai mari si impreuna cu untul se pun intr-o cratita si se calesc. Se adauga supa de carne si se fierbe 3/4 ora la foc redus.
  2. Slanina se pune intr-o tigaie, se prajeste pana se rumeneste si se scurge de grasime.
  3. Supa de cartofi se paseaza cu un mixer, se condimenteaza cu sare si nucsoara, se adauga smantana, pana se obtine o pasta omogena. Slanina si usturoiul se pun cand se serveste supa.

Pofta Buna!