Crochete de gris

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 1/2 ora

Ingrediente:

  • 750 ml lapte
  • 100 gr gris
  • un varf de cutit sare
  • coaja rasa de lamaie sau o lingurita gem din coji de portocale
  • 1 ou
  • faina
  • pesmet
  • ulei

Mod de preparare:

  1. Intr-o craticioara de 1 l se pune laptele sa fiarba (dar nu direct pe flacara).
  2. Cand clocoteste, se adauga grisul in forma de ploaie care se lasa sa fiarba 5-6 minute, amestecand mereu pana se ingroasa.
  3. Cand este aproape rece, se adauga oul intreg, coaja de lamaie sau gemul din coji de portocale, sau vanilie pentru aroma.
  4. Se ia cate un varf de lingurita din compozitie si, pe foaia de naylon, presarata cu faina sau pesmet, se formeaza crochete de 5-6 cm lungime sau papanasi de 1 cm grosime.
  5. Cand toate sunt gata, se incalzeste tigaia goala, 3-4 minute si in ea se pune, apoi ulei intr-un strat de 2-3 mm grosime.
  6. Crochetele se rumenesc frumos si se servesc calde, pudrate cu zahar cu vanilie.
  7. Sunt bune si reci.

Pofta Buna!

Papanasi din lapte batut

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 1/2 ora

Ingrediente:

  • 200 ml iaurt sau lapte batut
  • 50 gr gris
  • 30 gr unt
  • un ou
  • un varf de cutit sare
  • coaja de lamaie
  • 3 linguri ulei sau 50 gr unt
  • 30 gr pesmet
  • zahar pudra
  • vanilie

Mod de preparare:

  1. Intr-o craticioara se freaca bine iaurtul sau laptele batut cu oul intreg, untul, sarea coaja de lamsie si grisul; craticioara se trece apoi pe foc si se amesteca intruna, 8-10 minute, pana cand fierbe grisul si se ingroasa compozitia.
  2. Se poate consuma ca atare sau se lasa sa se raceasca putin.
  3. Intre timp se prajeste putin pesmetul in 50 g unt, apoi se iau cu lingura din compozitie galuste lunguiete, care se asaza la marginea pesmetului (ca sa nu se incarce prea tare), se intorc usor cu lingura, deoarece compozitia este moale si se aseaza intr-un vas termorezistent unele linga altele (nu suprapuse).
  4. Se pudreaza cu zahar vanilie si vasul se introduce in cuptor, unde se lasa 5-6 minute ca sa se infierbante papanasii, apoi se servesc.

Pofta Buna!

Budinca de taitei

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 3/4 ora

Ingrediente:

  • 150 gr taitei
  • 1/2 lingurita sare
  • 1 l lapte
  • 500 gr branza de vaci
  • 100 gr unt
  • 1/4 l smintina
  • 50 gr stafide
  • 50 gr gris
  • 150-200 gr zahar tos
  • 1-2 plicuri zahar vanilat
  • 30 ml rom
  • o lingura gem din caise
  • 5 oua
  • coaja de lamaie

Mod de preparare:

  1. In laptele clocotit (cratita nu se aseaza direct pe flacara, ca sa nu se afume laptele), se pun taiteii in forma de ploaie, amestecand mereu cu lingura, ca sa nu se lipeasca unii de altii; se fierb numai 6-7 minute, la foc mic, ca laptele sa nu scada complet.
  2. Cand sunt aproape reci, se adauga untul moale, galbenusurile, gemul, stafidele inmuiate dinainte cu jumatate din cantitatea de rom, branza de vaci bine maruntita, vanilie, coaja de lamaie, smantana, grisul si sarea, amestecandu-se bine.
  3. Albusurile se bat spuma, se adauga zaharul tos, si restul de rom; spuma se bate in continuare pana cand se intareste din nou, apoi se pune in compozitia precedenta si se rastoarna usor cu lingura ca sa se amestece, dar nu prea mult.
  4. Se pune intr-o cratita sau tava de cca 2 1/2 l dinainte tapetata, se niveleaza cu lopatica din plastic (cu care se aduna de pe vas) si se coace 50-60 minute in cuptorul bine infierbantat, la foc mijlociu.
  5. Nu se deschide cuptorul 30 minute; dupa aceea focul se poate reduce.
  6. Budinca, frumos rumenita, se serveste din vasul in care s-a copt, fierbinte sau reincalzita la cuptor sau pe un vas cu apa fierbinte, acoperita.

Pofta Buna!

Galuste cu prune

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 3/4 ora

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 350-400 gr branza de vaci
  • 2 oua de marime mijlocie
  • 100 gr franzela fara coaja
  • 50 gr faina
  • 50 gr gris
  • 250 gr prune mai mici (brumarii)
  • sare
  • 50 gr pesmet
  • 50 ml ulei
  • zahar pudra
  • vanilie

Mod de preparare:

  1. Branza de vaci se marunteste bine cu dosul furculitei, impreuna cu franzela inmuiata,o clipa, in apa rece si bine stoarsa; se adauga apoi, ouale, faina,si grisul si se amesteca totul cu furculita, pana cand se omogenizeaza.
  2. Compozitia este moale dar nu se mai adauga nimic in ea. Se pune pe o foaie de naylon, presarata bine cu o lingura cu varf de faina si, fara sa se framante se rasuceste in forma de sul, care, apoi se taie in sferturi, iar acestea la randul lor, in 5-6 felii.
  3. Se desprinde cu cutitul, cate o felie, se aseaza pe faina, se pune o pruna nu prea mare pe ea si se aduna aluatul in jurul ei, formand o galusca rotunda, ca o bila care, apoi, se trece abundent prin faina si se lasa pe foaia de naylon.
  4. In acest timp, o cratita de 3-4 l se umple mai mult de jumatate cu apa rece in care se pune pe o lingurita cu varf de sare. Cind clocoteste, se pun toate galustele, miscand cratita, ca acestea sa nu se lipeasca de fundul ei. Se lasa sa fiarba 10 minute cu capacul tras putin la o parte; dupa ce apa a inceput sa dea in clocot, focul se reduce, ca galustele sa fiarba in clocote mici.
  5. Se ia cratita de pe foc, si se lasa acoperita 15 minute, ca galustele sa se umfle bine.
  6. Se scot, apoi cu spumiera cate 2-3, se trec usor prin pesmet prajit si se pudreaza cu zahar si vanilie.
  7. Sunt foarte fragede, daca se servesc imediat.

Pofta Buna!

Supa de morcovi cu galuste de avocado

Timp de preparare: cca 1/4 ora
Cca 360 kcal/portie
Se consuma cu franzela proaspata

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 500 gr morcovi
  • 40 gr unt sau margarina
  • 1 l. s. sare
  • 65 gr gris
  • 875 ml supa limpede de carne (vezi reteta Supa de carne, sau din plic)
  • 1 ou proaspat
  • 2 l. s. frunze de patrunjel tocate
  • piper proaspat macinat
  • praf de enibahar
  • 1 v. d. c. zahar
  • zeama de la 1 portocala
  • 1 avocado (250 gr)

Mod de preparare:

  1. Morcovii se taie cuburi sau fasii, se calesc in untura, se stinge cu 125 ml supa de carne; se fierbe la foc potrivit inca cca 15 minute, apoi se lasa sa se raceasca.
  2. Se fierbe 1/8 l apa cu sare si unt, in care se presara grisul. Se lasa la fiert pana cand grisul se ridica la suprafata. Se ia vasul de pe foc. Se adauga oul si frunzele de patrunjel.
  3. Cu doua lingurite se modeleaza 12-16 galuste de gris. Aceste galuste se fierb aproximativ 5 minute in apa, la foc redus.
  4. Morcovii se paseaza cu mixerul, se pun intr-un castron, se adauga restul de supa, dupa care se da in clocot. Se condimenteaza, se adauga zahar si zeama de portocale dupa gust.
  5. Avocado se taie in doua in lungime, se indeparteaza samburii, din mijlocul fructului se modeleaza galuste rotunde si se adauga in supa.
  6. Se incalzeste din nou, nu se fierbe! Se adauga si galustele de gris.

Pofta Buna!