Friptura de zucchini cu morcovi

Timp de preparare: cca 1  1/2 ora
Cca 730 kcal/portie
Se consuma cu salata verde

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 2 cepe
  • 250 gr zucchini
  • 50 gr unt
  • 250 gr pasat de bob verde
  • 3/4 l supa de legume (sau din plic)
  • 100 gr cascaval ras
  • 5 oua proaspete
  • 125 gr samburi de migdale taiati in lung
  • 100 gr faina integrala
  • sare
  • piper negru macinat
  • grasime pentru tava
  • 1 kg morcovi
  • 500 ml lapte pasteurizat
  • 5 l. s. zarzavaturi tocate, mixte
  • 2 l. s. seminte de floarea-soarelui

Mod de preparare:

  1. Fasolea se inmoaie in apa cu cel putin 12 ore inainte, se scurge apa si se pune alta in loc. Se adauga ceapa, usturoiul, gogosarul, uleiul, se sareaza si se fierbe pana ce se inmoaie fasolea.
  2. Supa se trece printr-o sita sau se freaca cu mixerul. Se dizolva cubul de supa in apa si se amesteca cu piureul de legume. Se adauga verdeturile si se fierbe inca o jumatate de ora.
  3. Feliile de paine si se taie in cuburi, se prajesc in ulei si se servesc in supa.
  4. Sugestie: se poate folosi si fasole verde din conserva.

Pofta Buna!

Supa de ceapa

Timp de preparare: cca 3/4 ora
Cca 380 kcal/portie
Se consuma cu vin frantuzesc de la tara

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 4 cepe mari
  • 2 l. s. unt
  • 1/2 l supa limpede de carne (vezi reteta Supa de carne, sau din plic)
  • 1/4 l vin alb
  • 1/2  l . c. chimen macinat
  • sare
  • piper proaspat macinat
  • 60 gr seminte de floarea-soarelui
  • 8 felii de franzela
  • 100 gr cascaval ras

Mod de preparare:

  1. Carnea se taie felii subtiri. Untul se pune la incins si se prajeste ceapa pana devine sticloasa.
  2. Se toarna vinul si supa peste ceapa, se condimenteaza cu chimen, apoi se fierbe 5 minute. Se adauga sare si piper. Semintele se prajesc intr-o tigaie fara ulei.
  3. Se incalzeste cuptorul la 200 C. Se imparte supa in patru vase rezistente la foc. Deasupra se pun 2 felii de franzela. Se presara cu cascaval si seminte si se introduc in cuptor, pana ce supa devine maronie.

Pofta Buna!

Minestrone a la Milanese

Timp de preparare: cca 3/4 ora
Cca 370 kcal/portie
Se consuma cu bagheta cu usturoi

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 100 gr costita afumata
  • 2 l. s. unt sau margarina
  • 1 ceapa
  • 1 morcov
  • 4 fire de ceapa verde
  • 1 zucchini mic
  • putin vin alb
  • 1 foaie de dafin
  • 200 gr mazare
  • 200 gr fasole alba
  • 1 l supa limpede de carne (vezi reteta Supa de carne, sau din plic)
  • 200 gr rosii decojite
  • 1 l. c. busuioc
  • 1 l. c. oregano
  • 150 gr orez fiert
  • sare
  • piper proaspat macinat
  • 1 v. d. c. zahar
  • 1 v. d. c. piper Cayenne
  • 1 l. s. cascaval
  • 1 l. s. frunze tocate de patrunjel

Mod de preparare:

  1. Costita se taie in cuburi si se prajeste in unt.
  2. Ceapa si morcovii se taie in cuburi, ceapa verde in fasii, zucchini se injumatateste si se taie felii subtiri.
  3. Legumele, vinul alb, frunza de dafin se adauga la costita, se acopera cu un capac si se calesc la foc redus 20 de minute.
  4. Mazarea si fasolea se lasa sa se scurga si impreuna cu supa si rosiile se adauga la legume.
  5. Orezul se incalzeste in supa, se condimenteaza cu sare, piper, zahar, piper Cayenne si se fierb inca 5 minute.
  6. Minestrone se serveste presarat cu cascaval.

Pofta Buna!

Tartine cu ciuperci

Timp de preparare: cca 3/4 ora

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 150 gr unt
  • 50 gr cascaval sau parmezan
  • 250 gr ciuperci
  • oceapa de marime mijlocie
  • 2 linguri ulei
  • o foaie dafin
  • 2 linguri zeama de lamaie, vin sau otet
  • 1  v. d. c. piper
  • marar
  • patrunjel
  • sare

Mod de preparare:

  1. Ciupercile bine spalate se taie marunt sau se trec prin masina de tocat.
  2. Ceapa taiata marunt se caleste un minut in ulei, apoi se adauga ciupercile, foaia de dafin, zeama de lamaie sau 50 ml vin sau o lingura de otet, piper, o lingurita de sare.
  3. Se lasa la foc mic acoperite, sa fiarba cca 30 minute, ca sa scada toata apa ce o lasa si sa se moaie.
  4. Cind se iau de pe foc, se adauga frunze de marar si patrunjel taiate marunt.
  5. Dupa ce se racesc, se amesteca cu untul frecat (sa fie moale).
  6. Pasta se sareaza si cu ea se ung tartinele; deasupra se rade cascaval sau parmezan (direct peste tartine).

Pofta Buna!

Supa de sparanghel

Timp de preparare: cca 3/4 ora
Cca 425 kcal/portie
Se consuma cu paine prajita

Ingrediente pentru 4 portii:

  • cate 500 gr sparanghel verde si alb
  • 750 ml supa limpede de legume (vezi reteta Supa limpede de legume, sau din plic)
  • 150 gr smantana dulce
  • sare
  • piper
  • zahar
  • zeama de lamaie

Galuste din mei:

  • 2 l. s. unt sau margarina
  • 75 gr fulgi de mei
  • 1 ou
  • 1 l. s. cascaval ras
  • sare
  • nucsoara
  • hasmatuchi

Mod de preparare:

  1. Se curata sparanghelul si se taie in bucati. Se fierbe in supa de legume.
  2. Se adauga smantana. Se condimenteaza cu sare, piper, zahar si zeama de lamaie.
  3. Pentru prepararea galustelor, se pune apa cu untura la fiert. Fulgii de mei se pun in apa si se lasa sa fiarba 2-3 minute. Se ia vasul de pe foc, se adauga oul si cascavalul si se condimenteaza cu sare si nucsoara. Cu lingurita se formeaza galuste mici si se fierb in apa sarata aproximativ 10 minute, la foc redus.
  4. Se pun galustele in supa si se orneaza cu frunze de hasmatuchi.

Pofta Buna!

Supa din samburi verzi de cereale si telina

Timp de preparare: cca 3/4 ora
Cca 410 kcal/portie
Se consuma cu paine integrala

Ingrediente pentru 4 portii:

Pentru supa:

  • 4 cepe mici
  • 4 bucati de telina cu frunze
  • 2 l. s. unt sau margarina vegetala
  • 100 gr cereale verzi
  • 3/4 l supa limpede de legume (vezi reteta Supa limpede de legume, sau din plic)
  • putina sare
  • piper proaspat macinat

In plus:

  • 1 cana cu smantana dulce
  • 50 gr cascaval ras
  • boia

Mod de preparare:

  1. Se curata ceapa si se taie cuburi mici. Se taie frunzele telinelor si se toaca mai mare. Telina se taie in fasii subtiri.
  2. Se pune untura intr-o cratita la incins, cepele si telina se calesc. Se adauga cerealele si se condimenteaza cu sare si piper, dupa care se adauga supa de legume.
  3. Supa se acopera si se lasa sa fiarba 10 minute la foc redus. La sfarsit se pun frunzele de telina.
  4. Smantana se bate, dupa care se adauga cascavalul. Se toarna supa intr-un castron incalzit, se presara cu boia si cu cascaval ras si se serveste fierbinte.

Pofta Buna!