Minestrone a la Milanese

Timp de preparare: cca 3/4 ora
Cca 370 kcal/portie
Se consuma cu bagheta cu usturoi

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 100 gr costita afumata
  • 2 l. s. unt sau margarina
  • 1 ceapa
  • 1 morcov
  • 4 fire de ceapa verde
  • 1 zucchini mic
  • putin vin alb
  • 1 foaie de dafin
  • 200 gr mazare
  • 200 gr fasole alba
  • 1 l supa limpede de carne (vezi reteta Supa de carne, sau din plic)
  • 200 gr rosii decojite
  • 1 l. c. busuioc
  • 1 l. c. oregano
  • 150 gr orez fiert
  • sare
  • piper proaspat macinat
  • 1 v. d. c. zahar
  • 1 v. d. c. piper Cayenne
  • 1 l. s. cascaval
  • 1 l. s. frunze tocate de patrunjel

Mod de preparare:

  1. Costita se taie in cuburi si se prajeste in unt.
  2. Ceapa si morcovii se taie in cuburi, ceapa verde in fasii, zucchini se injumatateste si se taie felii subtiri.
  3. Legumele, vinul alb, frunza de dafin se adauga la costita, se acopera cu un capac si se calesc la foc redus 20 de minute.
  4. Mazarea si fasolea se lasa sa se scurga si impreuna cu supa si rosiile se adauga la legume.
  5. Orezul se incalzeste in supa, se condimenteaza cu sare, piper, zahar, piper Cayenne si se fierb inca 5 minute.
  6. Minestrone se serveste presarat cu cascaval.

Pofta Buna!

Mancare scazuta de varza acra

Timp de preparare: cca 3/4 ora
Cca 320 kcal/portie
Se consuma cu vin alb

Ingrediente pentru 4-6 portii:

  • 2 cepe mari, taiate mare
  • 50 gr unt sau margarina
  • 375 gr mere, taiate in cuburi
  • 750 gr varza acra
  • 1/4 l suc de mere
  • 2 cuisoare
  • 1 v. d. c. zahar
  • 1 v. d. c. piper proaspat macinat
  • 50 gr stafide
  • 250 fr cartofi, taiati in cuburi
  • sare
  • 1/8 l vin alb

Mod de preparare:

  1. Ceapa se prajeste in unt.
  2. Se adauga merele, varza acra, sucul de mere, condimentele, stafidele si se calesc 20 de minute intr-un vas acoperit.
  3. Cartofii se pun deasupra si se fierb in continuare 1/4 ora, la foc redus.
  4. Se condimenteaza dupa preferinta cu sare, piper si vin.

Pofta Buna!

Budinca de orez

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 1/2 ora

Ingrediente:

  • 100 gr orez
  • 1/2 l lapte
  • o lingurita de gem de caise, sau gem din coji de portocale
  • 50 gr stafide
  • 2 linguri rom
  • 50 gr unt
  • 100 gr zahar
  • 50 gr nuci macinate

Mod de preparare:

  1. Orezul, curatat de impuritati si spalat in sita deasa de sarma, se pune la fiert in 750 ml apa.
  2. Se lasa sa fiarba la foc mic, pana cand se inmoaie si zeama scade aproape complet, apoi se toarna laptele si se mai lasa la fiert.
  3. Cind este bobul moale, si laptele a scazut, chiar daca nu complet, cratita se ia de pe foc, orezul amestecandu-se imediat cu untul, gemul, zaharul, stafidele, impreuna cu romul si un varf de lingurita cu sare; se amesteca usor cu lingura.
  4. Compozitia se rastoarna intr-o cratita de 1 l , unsa bine cu unt solid si tapetata cu nuca macinata si se lasa apoi sa se raceasca la frigider.
  5. Cand se serveste, se lasa cratita 2-3 minute intr-un vas cu apa fierbinte, ca sa se topeasca untul cu care a fost tapetata, se asaza platoul deasupra ei si se rastoarna.
  6. Se serveste cu un sos dulce.

Pofta Buna!

Budinca de taitei

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 3/4 ora

Ingrediente:

  • 150 gr taitei
  • 1/2 lingurita sare
  • 1 l lapte
  • 500 gr branza de vaci
  • 100 gr unt
  • 1/4 l smintina
  • 50 gr stafide
  • 50 gr gris
  • 150-200 gr zahar tos
  • 1-2 plicuri zahar vanilat
  • 30 ml rom
  • o lingura gem din caise
  • 5 oua
  • coaja de lamaie

Mod de preparare:

  1. In laptele clocotit (cratita nu se aseaza direct pe flacara, ca sa nu se afume laptele), se pun taiteii in forma de ploaie, amestecand mereu cu lingura, ca sa nu se lipeasca unii de altii; se fierb numai 6-7 minute, la foc mic, ca laptele sa nu scada complet.
  2. Cand sunt aproape reci, se adauga untul moale, galbenusurile, gemul, stafidele inmuiate dinainte cu jumatate din cantitatea de rom, branza de vaci bine maruntita, vanilie, coaja de lamaie, smantana, grisul si sarea, amestecandu-se bine.
  3. Albusurile se bat spuma, se adauga zaharul tos, si restul de rom; spuma se bate in continuare pana cand se intareste din nou, apoi se pune in compozitia precedenta si se rastoarna usor cu lingura ca sa se amestece, dar nu prea mult.
  4. Se pune intr-o cratita sau tava de cca 2 1/2 l dinainte tapetata, se niveleaza cu lopatica din plastic (cu care se aduna de pe vas) si se coace 50-60 minute in cuptorul bine infierbantat, la foc mijlociu.
  5. Nu se deschide cuptorul 30 minute; dupa aceea focul se poate reduce.
  6. Budinca, frumos rumenita, se serveste din vasul in care s-a copt, fierbinte sau reincalzita la cuptor sau pe un vas cu apa fierbinte, acoperita.

Pofta Buna!

Budinca de orez cu prune uscate

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 1 3/4 ora

Ingrediente:

  • 1/4 kg prune uscate
  • 150 gr orez
  • 1/2 lingurita sare
  • 100 gr unt
  • 100-150 gr zahar
  • 15 ml rom
  • 4 oua
  • 30 gr faina
  • 150 gr zahar
  • o cuisoara
  • 2 bucatele scortisoara

Mod de preparare:

  1. Prunele uscate se spala bine in 2-3 ape caldute; se inmoaie de seara intr-un litru de apa calduta, ca sa se hidrateze, apoi se fierb a doua zi in cateva clocote (2 minute), in aceeasi apa in care s-au adaugat mirodeniile.
  2. Orezul, curatat de impuritati si spalat in sita deasa de sarma, se pune la fiert in 750 ml apa (in care au fiert prunele), impreuna cu sarea. Se lasa sa fiarba la foc mic, pana cand se inmoaie si zeama scade aproape complet, apoi se lasa sa se raceasca.
  3. Albusurile se bat spuma, se adauga 100 sau 150 gr zahar si romul sau o lingura cu zeama de lamaie si spuma se bate, in continuare pana cand se intareste.
  4. Cind orezul este aproape rece, se amesteca untul, galbenusurile, prunele (strecurate de zeama), faina, si, apoi, cu albusurile, prin rasturnare, cu lingura (prunele nu trec printre sarmele telului), de jos in sus, insa nu prea mult, ca sa nu se piarda aerul din albus.
  5. Se rastoarna in cratita, ca si budinca de gris si se coace la fel.
  6. Dupa ce s-a copt, se rastoarna pe platou.
  7. Se serveste calda sau rece, cu siropul in sosiera.
  8. Intr-o tigaie smaltuita, se caramelizeaza zaharul pana cand face putina spuma deasupra, apoi se stinge cu 300 ml apa fierbinte si se lasa sa fiarba la foc mic, pana cand se topeste.
  9. Rece, se serveste (din sosiera) langa budinca.

Pofta Buna!

Supa de linte

Timp de preparare: cca 1 ora
Cca 410 kcal/portie
Se consuma cu bere rece

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 2 l. s. unt sau margarina
  • 1 ceapa tocata marunt
  • 1 fir de usturoi verde, taiat
  • 400 gr piept afumat fara os
  • 3/4 l supa limpede de carne (vezi reteta Supa de carne, sau din plic)
  • 1 foaie de dafin
  • otet de vin
  • 1 v. d. c. zahar
  • 400 gr linte din conserva
  • sare
  • piper proaspat macinat
  • 2 l. s. ceapa verde, proaspat taiata

Mod de preparare:

  1. Untul sau margarina se pune intr-o cratita la incins si se prajesc ceapa si usturoiul.
  2. Pieptul afumat se taie cuburi; impreuna cu supa de carne, foaia de dafin, otetul si zaharul, se toarna peste legume.
  3. Totul se fierbe 3/4 ora.
  4. Se adauga lintea si se fierbe inca 5 minute. Supa de linte se condimenteaza si se serveste presarata cu ceapa verde.

Pofta Buna!

Supa de sparanghel

Timp de preparare: cca 3/4 ora
Cca 425 kcal/portie
Se consuma cu paine prajita

Ingrediente pentru 4 portii:

  • cate 500 gr sparanghel verde si alb
  • 750 ml supa limpede de legume (vezi reteta Supa limpede de legume, sau din plic)
  • 150 gr smantana dulce
  • sare
  • piper
  • zahar
  • zeama de lamaie

Galuste din mei:

  • 2 l. s. unt sau margarina
  • 75 gr fulgi de mei
  • 1 ou
  • 1 l. s. cascaval ras
  • sare
  • nucsoara
  • hasmatuchi

Mod de preparare:

  1. Se curata sparanghelul si se taie in bucati. Se fierbe in supa de legume.
  2. Se adauga smantana. Se condimenteaza cu sare, piper, zahar si zeama de lamaie.
  3. Pentru prepararea galustelor, se pune apa cu untura la fiert. Fulgii de mei se pun in apa si se lasa sa fiarba 2-3 minute. Se ia vasul de pe foc, se adauga oul si cascavalul si se condimenteaza cu sare si nucsoara. Cu lingurita se formeaza galuste mici si se fierb in apa sarata aproximativ 10 minute, la foc redus.
  4. Se pun galustele in supa si se orneaza cu frunze de hasmatuchi.

Pofta Buna!

Supa de dovleac Zucchini

Timp de preparare: cca 1/2 ora
Cca 400 kcal/portie
Se consuma cu paine de casa

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 2 cepe
  • 2 l. s. unt
  • 600 gr dovleac
  • 200 gr ciuperci proaspete
  • 300 ml supa limpede de legume (vezi reteta Supa limpede de legume, sau din plic)
  • zeama de la o lamaie
  • 4 l. s. pasta de rosii
  • 2 catei de usturoi
  • sare
  • 400 ml vin alb
  • 200 gr smantana
  • amidon
  • 1 l. s. verdeturi proaspete, tocate (oregano, busuioc, frunze de patrunjel)
  • piper proaspat macinat
  • 1 v. d. c. piper Cayenne
  • zahar
  • pentru ornat o crenguta verde

Mod de preparare:

  1. Ceapa se toaca fin. Intr-o tigaie se pune untul la incins si se prajeste ceapa.
  2. Dovleacul se injumatateste si se scot samburii. Miezul se taie fasii.
  3. Ciupercile se taie fasii si se stropesc cu zeama de lamaie.
  4. Ciupercile si pasta de rosii se pun peste ceapa. Se freaca usturoiul cu sare si impreuna cu dovleacul si cu vinul se toarna peste ciuperci si pasta de rosii. Toate se pun intr-o cratita si se fierb 1/4 ora.
  5. Se adauga intai supa de legume, apoi smantana si se leaga cu amidon.
  6. Se ia de pe foc, se presara cu verdeturi si se condimenteaza cu sare, piper, piper Cayenne si zahar. Se orneaza cu o crenguta verde.

Pofta Buna!

Supa de morcovi cu galuste de avocado

Timp de preparare: cca 1/4 ora
Cca 360 kcal/portie
Se consuma cu franzela proaspata

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 500 gr morcovi
  • 40 gr unt sau margarina
  • 1 l. s. sare
  • 65 gr gris
  • 875 ml supa limpede de carne (vezi reteta Supa de carne, sau din plic)
  • 1 ou proaspat
  • 2 l. s. frunze de patrunjel tocate
  • piper proaspat macinat
  • praf de enibahar
  • 1 v. d. c. zahar
  • zeama de la 1 portocala
  • 1 avocado (250 gr)

Mod de preparare:

  1. Morcovii se taie cuburi sau fasii, se calesc in untura, se stinge cu 125 ml supa de carne; se fierbe la foc potrivit inca cca 15 minute, apoi se lasa sa se raceasca.
  2. Se fierbe 1/8 l apa cu sare si unt, in care se presara grisul. Se lasa la fiert pana cand grisul se ridica la suprafata. Se ia vasul de pe foc. Se adauga oul si frunzele de patrunjel.
  3. Cu doua lingurite se modeleaza 12-16 galuste de gris. Aceste galuste se fierb aproximativ 5 minute in apa, la foc redus.
  4. Morcovii se paseaza cu mixerul, se pun intr-un castron, se adauga restul de supa, dupa care se da in clocot. Se condimenteaza, se adauga zahar si zeama de portocale dupa gust.
  5. Avocado se taie in doua in lungime, se indeparteaza samburii, din mijlocul fructului se modeleaza galuste rotunde si se adauga in supa.
  6. Se incalzeste din nou, nu se fierbe! Se adauga si galustele de gris.

Pofta Buna!