Pasteta din ficat de vitel sau porc

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 3/4 ora

Ingrediente:

  • 1 kg ficat de vitel sau de porc
  • 300 gr ceapa
  • 100 ml ulei
  • 200 gr unt
  • 30 ml rom sau coniac
  • 150 ml smintina groasa
  • cate 1/2 lingurita condimente de pasteta (piper, ienibahar, coriandru, nucsoara)
  • 250 gr ciuperci
  • sare

Mod de preparare:

  1. Ceapa taiata marunt se caleste, 2-3 minute, intr-o cratita, in ulei, apoi se pun ciupercile bine spalate, taiate felii, lasandu-le sa fiarba acoperite la foc mic, pana cand scade complet apa pe care o lasa.
  2. Dupa aceea, se adauga ficatul taiat in feli groase de 3 cm, condimentele, romul sau coniacul.
  3. Se lasa ficatul acoperit cca 15-20 minute, intorcandu-l pe toate partile pana cand se inmoaie, apoi cratita se ia imediat de pe foc, deoarece ficatul se intareste daca se prajeste prea mult.
  4. Rece, se trece prin masina de tocat de 2 ori.
  5. Untul se freaca pana ce se inmoaie si se adauga ficatul si smantana amestecandu-se bine; apoi, se adauga dupa gust, sare fina.
  6. Compozitia se aranjeaza pe platou, se tine la rece, sau cu pasta moale se fac sandwichiuri.

Pofta Buna!

Crochete din oua

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 1/2 ora

Ingrediente:

  • 3-4 oua fierte tari
  • o lingura smantana groasa (50 ml)
  • o lingurita cu varf patrunjel taiat marunt
  • un varf de cutit piper
  • 1/2 lingurita sare fina
  • un ou crud
  • 100 g franzela
  • 30 g unt sau ulei
  • 20 g faina
  • o ceapa mica

Mod de preparare:

  1. Ouale, taiate cat mai marunt, se amesteca cu oul crud, franzela fara coaja, inmuiata bine in apa rece si stoarsa, smantana, ceapa taiata marunt si calita, un minut, in unt sau ulei, piperul, sarea, faina si patrunjelul se amesteca bine.
  2. Se ia cate o lingurita cu varf din compozitie si se formeaza crochete care, apoi, se trec bine prin faina si se prajesc.
  3. Se pastreaza calde pe un vas cu apa fierbinte.
  4. Se servesc cu sote-uri calde de legume: morcovi, spanac, cartofi, mazare, etc., sau cu mancare de legume fara carne, sau numai cu sosuri de rosii sau macris, piure de spanac etc., ca fel intai, sau ca fel doi, dupa supa sau ciorba.

Pofta Buna!

Papanasi din lapte batut

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 1/2 ora

Ingrediente:

  • 200 ml iaurt sau lapte batut
  • 50 gr gris
  • 30 gr unt
  • un ou
  • un varf de cutit sare
  • coaja de lamaie
  • 3 linguri ulei sau 50 gr unt
  • 30 gr pesmet
  • zahar pudra
  • vanilie

Mod de preparare:

  1. Intr-o craticioara se freaca bine iaurtul sau laptele batut cu oul intreg, untul, sarea coaja de lamsie si grisul; craticioara se trece apoi pe foc si se amesteca intruna, 8-10 minute, pana cand fierbe grisul si se ingroasa compozitia.
  2. Se poate consuma ca atare sau se lasa sa se raceasca putin.
  3. Intre timp se prajeste putin pesmetul in 50 g unt, apoi se iau cu lingura din compozitie galuste lunguiete, care se asaza la marginea pesmetului (ca sa nu se incarce prea tare), se intorc usor cu lingura, deoarece compozitia este moale si se aseaza intr-un vas termorezistent unele linga altele (nu suprapuse).
  4. Se pudreaza cu zahar vanilie si vasul se introduce in cuptor, unde se lasa 5-6 minute ca sa se infierbante papanasii, apoi se servesc.

Pofta Buna!

Supa de crevete cu fenicul

Timp de preparare: cca 1/2 ora
Cca 160 kcal/portie
Se consuma cu bagheta

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 8 crevete (a cate 30-40 gr)
  • 100 gr ceapa
  • 200 gr fenicul
  • 1 catel de usturoi, tocat
  • 1 l. s. ulei de masline
  • 100 ml vin alb sec
  • 800 ml supa limpede de peste (vezi reteta Supa limpede de peste, sau din plic)
  • 1 l. s. unt
  • sare
  • 2 l. s. ceapa
  • piper proaspat macinat
  • 1 v. d. c. piper Cayenne
  • 20 ml Pernod
  • 1 l. s. verdeata de fenicul tocata

Mod de preparare:

  1. Crevetele se scot din cochilie, se taie in bucati mai mici, la fe ceapa si feniculul. Inima feniculului se taie in fasii subtiri.
  2. Coaja de la crevete, usturoiul, ceapa si bucatile de fenicul se pun intr-un castron si se prajesc in ulei de masline; se stropesc cu vin alb, la care se adauga supa limpede. Totul se fierbe 20 minute si se trece prin sita.
  3. Ceapa si fasiile de fenicul se pun intr-un castron si se calesc.
  4. Crevetele se taie in 3 sau 4 bucati si se condimenteaza cu sare si piper. Se calesc 2 minute in unt, apoi se adauga crevetele.

Pofta Buna!

Tartine cu ciuperci

Timp de preparare: cca 3/4 ora

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 150 gr unt
  • 50 gr cascaval sau parmezan
  • 250 gr ciuperci
  • oceapa de marime mijlocie
  • 2 linguri ulei
  • o foaie dafin
  • 2 linguri zeama de lamaie, vin sau otet
  • 1  v. d. c. piper
  • marar
  • patrunjel
  • sare

Mod de preparare:

  1. Ciupercile bine spalate se taie marunt sau se trec prin masina de tocat.
  2. Ceapa taiata marunt se caleste un minut in ulei, apoi se adauga ciupercile, foaia de dafin, zeama de lamaie sau 50 ml vin sau o lingura de otet, piper, o lingurita de sare.
  3. Se lasa la foc mic acoperite, sa fiarba cca 30 minute, ca sa scada toata apa ce o lasa si sa se moaie.
  4. Cind se iau de pe foc, se adauga frunze de marar si patrunjel taiate marunt.
  5. Dupa ce se racesc, se amesteca cu untul frecat (sa fie moale).
  6. Pasta se sareaza si cu ea se ung tartinele; deasupra se rade cascaval sau parmezan (direct peste tartine).

Pofta Buna!

Supa de castraveti cu galuste din carne

Timp de preparare: cca 3/4 ora
Cca 340 kcal/portie
Se consuma cu placinta din aluat dospit

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 2 cepe mijlocii
  • 500 gr cartofi fierti
  • 1-2 l. s. unt topit
  • 700 ml supa limpede de legume (vezi reteta Supa limpede de legume, sau din plic)
  • 1 castravete mijlociu de sera
  • 225 gr carne tocata, de vita
  • 1 ou mic
  • 1 l. s. branza de vaci
  • sare
  • piper proaspat macinat
  • 1 l. s. ulei
  • 2-3 l. c. amidon
  • 1 legatura de marar
  • 1-2 l. s. verdeturi
  • crema Fraiche

Mod de preparare:

  1. Ceapa se taie inele, cartofii se curata de coaja si se taie cuburi.
  2. Untul topit se pune la incins si se cales ceapa si cartofii.
  3. Se adauga supa limpede si se fierbe aproximativ 1/2 ora.
  4. Castravetele se taie in doua, in lungime, semintele se indeparteaza cu ajutorul unei lingurite. Se decojeste si se fierbe 1/4 ora in supa.
  5. Intre timp se amesteca carnea tocata cu ou si cu branza. Se condimenteaza cu sare si piper. Cu mainile umede, din aluat se formeaza galuste mici, care se prajesc in ulei.
  6. Amidonul se amesteca cu apa si se adauga la supa care fierbe.
  7. Se adauga mararul si crema Fraiche. Se condimenteaza cu sare si piper, iar galustele de carne se adauga cu grija in supa.

Pofta Buna!

Supa de pui

Timp de preparare: cca 1 1/2 ora
Cca 890 kcal/portie
Se consuma cu franzela proaspata

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 2 morcovi
  • 1 bucata de telina
  • 1 l. s. ulei
  • 1 pui pentru supa (1,5 - 2 kg)
  • sare
  • 100 gr unt
  • 100 gr faina
  • piper

Mod de preparare:

  1. Legumele pentru supa se taie marunt si se prajesc in ulei. Puiul, impreuna cu legumele prajite, se pune intr-o oala cu 1 1/2 l apa rece, se acopera, se sareaza si se fierbe. Se reduce focul si in cca 3/4 ora puiul trebuie sa fie fiert.
  2. Se scoate puiul din supa si se lasa sa se raceasca. Se indeparteaza pielea, se scoate carnea de pe oase si se taie in bucati.
  3. Se strecoara supa, legumele se trec prin sita si se pun deoparte.
  4. Se face un sos din unt si faina, se amesteca bine si treptat se adauga in supa racita. Se condimenteaza cu piper si se fierbe aproximativ 5 minute. Se pune din nou carnea de pui in supa si se incalzeste aproximativ 2 minute.

Pofta Buna!