Clatite cu spanac

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 1 ora

Ingrediente:

  • 1/2 kg spanac
  • 250 gr faina
  • 3 oua
  • 50 ml ulei
  • 30 ml rom
  • 600 ml lapte
  • 200 ml smantana
  • sare

Mod de preparare:

  1. Spanacul bine spalat se fierbe 10 minute numai cu apa retinuta pe frunze (se vor lasa si frunzele in apa) si 1/2 lingurita cu sare.
  2. Dupa ce s-a scurs bine in strecuratoare (presandu-se putin si cu lingura), se trece prin masina de tocat.
  3. Intr-o olita de 2 l, se pun galbenusurile, uleiul, romul (care fragezeste), smantana, spanacul tocat si o lingurita rasa de sare, amestecandu-se bine; se adauga faina si se freaca cu dosul lingurei pe marginea olitei, pana cand compozitia nu mai are cocoloase.
  4. Se dilueaza apoi, cu laptele rece, sau cu jumatate din cantitatea de lapte si jumatate din cantitate de sifon sau numai cu sifon; se adauga cate putin la inceput si amestecand de fiecare data, pana cand se omogenizeaza compozitia.
  5. Albusurile se bat spuma si apoi se pun in compozitie, amestecand putin cu un polonic, cu care se va lucra pana la sfarsit.
  6. Romul va face sa ramana compozitia spumoasa, pana cand se termina de copt.
  7. Clatitele se coc in tigaie obisnuita, sau in tigaie de teflon.
  8. Intr-o canita se pun 2-3 linguri cu ulei, in care se tine o pensula, dar nu pe soba. Tigaia se infierbanta goala, 3-4 minute, la foc mijlociu (la aragaz se pune un disc subtire peste flacara, sub tigaie).
  9. Apoi tigaia se ridica si se unge repede cu pensula pe toata suprafata si se mai pune o secunda pe foc; in acel moment, se ia din compozitie cu polonicul cca 50 ml (pentru tigaie mijlocie) cu mana dreapta si cu mana stinga se ridica tigaia. Se toarna compozitia in tigaie, acoperind-o cu un strat subtire (inclinand-o printr-o miscare de rotire, ca sa curga compozitia pe toata suprafata ei). Daca nu s-a acoperit bine, se ia inca putina compozitie si se completeaza golurile. Compozitia va fi mai densa dar nu se mai subtiaza.
  10. Tigaia se aseaza pe foc, lasand-o pana se incheaga bine compozitia si se rumeneste pe margini; se trece, apoi, cu cutitul pe sub clatita, de jur imprejur, (sau cu lopatica de lemn, la tigaia din teflon ca sa nu se zgarie), desprinzand-o de tigaie pana la mijloc.
  11. Dupa ce s-a rumenit pe partea de dedesubt, se introduce lama cutitului sau lopatica din lemn sub clatita, chiar la mijlocul ei, si, printr-o miscare rapida se intoarce pe partea cealalta care se va coace pana cand se va rumeni.
  12. Daca clatita s-a prins de tigaie, se va trece pensula pe marginea tigaii, pe langa clatita , ca sa se scurga putin untdelemn sub ea, unde este necesar sa se dezlipeasca. Pe masura ce s-au copt, clatitele se pun intr-o cratita (potrivita cu marimea lor), acoperita, care se aseaza pe un vas cu apa fierbinte, pastrandu-le calde.
  13. Clatitele cu spanac vor fi mai groase dar foarte gustoase. Se pot umple cu branza telemea rasa sau cu sunca tocata amestecata cu smantana, impachetandu-le ca sarmalele.
  14. Vasul se introduce in cuptor cu 10 minute inainte de servire, ca sa se infierbante clatitele.
  15. Se servesc ca fel intai.

Pofta Buna!

Pasteta din ficat de vitel sau porc

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 3/4 ora

Ingrediente:

  • 1 kg ficat de vitel sau de porc
  • 300 gr ceapa
  • 100 ml ulei
  • 200 gr unt
  • 30 ml rom sau coniac
  • 150 ml smintina groasa
  • cate 1/2 lingurita condimente de pasteta (piper, ienibahar, coriandru, nucsoara)
  • 250 gr ciuperci
  • sare

Mod de preparare:

  1. Ceapa taiata marunt se caleste, 2-3 minute, intr-o cratita, in ulei, apoi se pun ciupercile bine spalate, taiate felii, lasandu-le sa fiarba acoperite la foc mic, pana cand scade complet apa pe care o lasa.
  2. Dupa aceea, se adauga ficatul taiat in feli groase de 3 cm, condimentele, romul sau coniacul.
  3. Se lasa ficatul acoperit cca 15-20 minute, intorcandu-l pe toate partile pana cand se inmoaie, apoi cratita se ia imediat de pe foc, deoarece ficatul se intareste daca se prajeste prea mult.
  4. Rece, se trece prin masina de tocat de 2 ori.
  5. Untul se freaca pana ce se inmoaie si se adauga ficatul si smantana amestecandu-se bine; apoi, se adauga dupa gust, sare fina.
  6. Compozitia se aranjeaza pe platou, se tine la rece, sau cu pasta moale se fac sandwichiuri.

Pofta Buna!

Budinca de orez

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 1/2 ora

Ingrediente:

  • 100 gr orez
  • 1/2 l lapte
  • o lingurita de gem de caise, sau gem din coji de portocale
  • 50 gr stafide
  • 2 linguri rom
  • 50 gr unt
  • 100 gr zahar
  • 50 gr nuci macinate

Mod de preparare:

  1. Orezul, curatat de impuritati si spalat in sita deasa de sarma, se pune la fiert in 750 ml apa.
  2. Se lasa sa fiarba la foc mic, pana cand se inmoaie si zeama scade aproape complet, apoi se toarna laptele si se mai lasa la fiert.
  3. Cind este bobul moale, si laptele a scazut, chiar daca nu complet, cratita se ia de pe foc, orezul amestecandu-se imediat cu untul, gemul, zaharul, stafidele, impreuna cu romul si un varf de lingurita cu sare; se amesteca usor cu lingura.
  4. Compozitia se rastoarna intr-o cratita de 1 l , unsa bine cu unt solid si tapetata cu nuca macinata si se lasa apoi sa se raceasca la frigider.
  5. Cand se serveste, se lasa cratita 2-3 minute intr-un vas cu apa fierbinte, ca sa se topeasca untul cu care a fost tapetata, se asaza platoul deasupra ei si se rastoarna.
  6. Se serveste cu un sos dulce.

Pofta Buna!

Budinca de taitei

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 3/4 ora

Ingrediente:

  • 150 gr taitei
  • 1/2 lingurita sare
  • 1 l lapte
  • 500 gr branza de vaci
  • 100 gr unt
  • 1/4 l smintina
  • 50 gr stafide
  • 50 gr gris
  • 150-200 gr zahar tos
  • 1-2 plicuri zahar vanilat
  • 30 ml rom
  • o lingura gem din caise
  • 5 oua
  • coaja de lamaie

Mod de preparare:

  1. In laptele clocotit (cratita nu se aseaza direct pe flacara, ca sa nu se afume laptele), se pun taiteii in forma de ploaie, amestecand mereu cu lingura, ca sa nu se lipeasca unii de altii; se fierb numai 6-7 minute, la foc mic, ca laptele sa nu scada complet.
  2. Cand sunt aproape reci, se adauga untul moale, galbenusurile, gemul, stafidele inmuiate dinainte cu jumatate din cantitatea de rom, branza de vaci bine maruntita, vanilie, coaja de lamaie, smantana, grisul si sarea, amestecandu-se bine.
  3. Albusurile se bat spuma, se adauga zaharul tos, si restul de rom; spuma se bate in continuare pana cand se intareste din nou, apoi se pune in compozitia precedenta si se rastoarna usor cu lingura ca sa se amestece, dar nu prea mult.
  4. Se pune intr-o cratita sau tava de cca 2 1/2 l dinainte tapetata, se niveleaza cu lopatica din plastic (cu care se aduna de pe vas) si se coace 50-60 minute in cuptorul bine infierbantat, la foc mijlociu.
  5. Nu se deschide cuptorul 30 minute; dupa aceea focul se poate reduce.
  6. Budinca, frumos rumenita, se serveste din vasul in care s-a copt, fierbinte sau reincalzita la cuptor sau pe un vas cu apa fierbinte, acoperita.

Pofta Buna!

Budinca de orez cu prune uscate

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 1 3/4 ora

Ingrediente:

  • 1/4 kg prune uscate
  • 150 gr orez
  • 1/2 lingurita sare
  • 100 gr unt
  • 100-150 gr zahar
  • 15 ml rom
  • 4 oua
  • 30 gr faina
  • 150 gr zahar
  • o cuisoara
  • 2 bucatele scortisoara

Mod de preparare:

  1. Prunele uscate se spala bine in 2-3 ape caldute; se inmoaie de seara intr-un litru de apa calduta, ca sa se hidrateze, apoi se fierb a doua zi in cateva clocote (2 minute), in aceeasi apa in care s-au adaugat mirodeniile.
  2. Orezul, curatat de impuritati si spalat in sita deasa de sarma, se pune la fiert in 750 ml apa (in care au fiert prunele), impreuna cu sarea. Se lasa sa fiarba la foc mic, pana cand se inmoaie si zeama scade aproape complet, apoi se lasa sa se raceasca.
  3. Albusurile se bat spuma, se adauga 100 sau 150 gr zahar si romul sau o lingura cu zeama de lamaie si spuma se bate, in continuare pana cand se intareste.
  4. Cind orezul este aproape rece, se amesteca untul, galbenusurile, prunele (strecurate de zeama), faina, si, apoi, cu albusurile, prin rasturnare, cu lingura (prunele nu trec printre sarmele telului), de jos in sus, insa nu prea mult, ca sa nu se piarda aerul din albus.
  5. Se rastoarna in cratita, ca si budinca de gris si se coace la fel.
  6. Dupa ce s-a copt, se rastoarna pe platou.
  7. Se serveste calda sau rece, cu siropul in sosiera.
  8. Intr-o tigaie smaltuita, se caramelizeaza zaharul pana cand face putina spuma deasupra, apoi se stinge cu 300 ml apa fierbinte si se lasa sa fiarba la foc mic, pana cand se topeste.
  9. Rece, se serveste (din sosiera) langa budinca.

Pofta Buna!