Pulpa porc marinata (reteta Craciun)

Timp de marinare: cca 12 ore
Timp de pregatire: cca 2-3 ore

Ingrediente:

  • 1,5 kg pulpa de porc
  • 750 ml vin rosu, demi-sec
  • 200 ml otet balsamic
  • 3 linguri ulei masline
  • 2 cepe
  • usturoi, pisat
  • foi de dafin
  • boabe de piper
  • 3 linguri miere
  • sare

Mod de preparare:

  1. Se face marinada, amestecand toate ingredientele de mai sus.
  2. Usturoiul trebuie sa fie pisat. Se amesteca toate bine si se pun intr-un vas mai adanc.
  3. Se adauga carnea, in care se fac taieturi, in acele taieturi se pune usturoiul (ca sa se patrunda bine), si se lasa la frigider, acoperind vasul. Trebuie sa stea cel putin 12 ore la frigider.
  4. Marinada trebuie sa acopere bucata de carne.
  5. Dupa ce s-a marinat se pune intr-o tava si se da la foc mic, in cuptor.
  6. Din cand in cand, carnea de porc se stropeste cu marinada.

Se poate servi cu capere.

friptura-porc-01-522x361 Pulpa porc marinata (reteta Craciun)

friptura-porc-02-522x348 Pulpa porc marinata (reteta Craciun)

sursa: www.slabuta.ro

Friptura de iepure

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 2 1/4 ora

Ingrediente:

  • O spinare de iepure sau pulpele din spate
  • cca 100 gr grasime de porc sau 100 ml ulei
  • 50-100 ml vin alb
  • 3-5 catei de usturoi
  • o ramura de cimbru
  • un varf de lingurita piper
  • o lingurita rasa de sare

Mod de preparare:

  1. Carnea, curatata de pielite, se aseaza intr-o tava sau cratita potrivita cu marimea ei, pe un rand de rondele de morcov, patrunjel, telina si ceapa, taiate de 1 cm grosime, se unge bine cu grasimea sau uleiul si se presara cu piperul macinat.
  2. In cratita se pun 4-5 linguri cu apa, sarea , cimbrul, o foaie de dafin, apoi aceasta se introduce in cuptorul bine incalzit la foc mijlociu, ca sa se friga carnea in vaporii formati.
  3. Se intoarce din cand in cand, se stropeste intotdeauna cu sosul din cratita care se completeaza cu apa, cand scade ca sa nu se arda zarzavatul, pana ce acesta se inmoaie; apoi se adauga vinul sau zeama de la marinare, cand scade lichidul.
  4. Durata de frigere variaza intre 1,5-2 ore sau mai mult, dupa cat de batran este animalul.
  5. Cand furculita intra cu usurinta in carne, pana la mijloc, inseamna ca aceasta este gata; daca nu s-a rumenit suficient, se lasa putin descoperita, ca sa se rumeneasca pe toate partile, dupa gust. ‘
  6. Cand este gata, in sos se pune usturoiul taiat in felii si cu acesta se stropeste friptura care, de altfel, se aromeaza mai intens decat daca s-ar impana cu usturoi.
  7. Se serveste cu sote de sfecla sau de legume, cu piure de cartofi, garnitura de orez, etc.
  8. Friptura se serveste si rece.

Pofta Buna!

Supa hranitoare de cartofi

Timp de preparare: cca  1 1/4 ora
Cca 500 kcal/portie
Se consuma cu paine de casa

Ingrediente pentru 4-6 portii:

  • 250 gr ceafa de porc, slaba
  • 250 gr carne miel
  • 2 l. s. ulei de masline
  • 1 catel de usturoi
  • 1 l. c. sare
  • 1 l. c. cimbru
  • 1 l. c. rozmarin
  • piper proaspat macinat
  • 400 gr bulion din conserva
  • 150 ml vin rosu
  • 2 cepe
  • 2 morcovi
  • 500 gr cartofi
  • 3/4 l supa limpede de legume (vezi reteta Supa limpede de legume, sau din plic)
  • 2 l. s. frunze de patrunjel tocate fin

Mod de preparare:

  1. Carnea se taie cuburi.
  2. Uleiul se pune intr-o cratita la incins. Se pune carnea si se caleste 1/4 ora.
  3. Se freaca bine usturoiul cu sare, se adauga cimbrul si rozmarinul, se condimenteaza cu sare si piper.
  4. Se toarna bulionul si vinul rosu. Se acopera cratita cu un capac si se fierbe 1/2 ora la foc redus.
  5. Ceapa, morcovii si cartofii se taie in cuburi mici. Se adauga la carne si se fierb in continuare inca 1/2 ora.
  6. Se adauga supa de legume, se pune foaia de dafin. Deasupra se presara frunze de patrunjel tocate fin.

Pofta Buna!