Minestrone a la Milanese

Timp de preparare: cca 3/4 ora
Cca 370 kcal/portie
Se consuma cu bagheta cu usturoi

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 100 gr costita afumata
  • 2 l. s. unt sau margarina
  • 1 ceapa
  • 1 morcov
  • 4 fire de ceapa verde
  • 1 zucchini mic
  • putin vin alb
  • 1 foaie de dafin
  • 200 gr mazare
  • 200 gr fasole alba
  • 1 l supa limpede de carne (vezi reteta Supa de carne, sau din plic)
  • 200 gr rosii decojite
  • 1 l. c. busuioc
  • 1 l. c. oregano
  • 150 gr orez fiert
  • sare
  • piper proaspat macinat
  • 1 v. d. c. zahar
  • 1 v. d. c. piper Cayenne
  • 1 l. s. cascaval
  • 1 l. s. frunze tocate de patrunjel

Mod de preparare:

  1. Costita se taie in cuburi si se prajeste in unt.
  2. Ceapa si morcovii se taie in cuburi, ceapa verde in fasii, zucchini se injumatateste si se taie felii subtiri.
  3. Legumele, vinul alb, frunza de dafin se adauga la costita, se acopera cu un capac si se calesc la foc redus 20 de minute.
  4. Mazarea si fasolea se lasa sa se scurga si impreuna cu supa si rosiile se adauga la legume.
  5. Orezul se incalzeste in supa, se condimenteaza cu sare, piper, zahar, piper Cayenne si se fierb inca 5 minute.
  6. Minestrone se serveste presarat cu cascaval.

Pofta Buna!

Iepure cu sos ragu

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 3/4 ora

Ingrediente:

  • cca 1 kg carne
  • 100 ml ulei
  • morcov
  • patrunjel
  • telina si ceapa
  • o foaie de dafin
  • cate un varf de cutit piper si ienibahar
  • 100 ml suc de rosii
  • 100 ml vin alb sec
  • 3-4 felii de lamaie
  • 30 g faina
  • 20 g zahar
  • o ramura de cimbru
  • sare

Mod de preparare:

  1. Zarzavatul si ceapa , rase prin razatoarea cu gauri mari, se calesc 2 minute, in tot uleiul; se sting, apoi, cu 200 ml apa fierbinte, numai cat sa cuprinda zarzavatul.
  2. Carnea, taiata in bucati, se aseaza peste zarzavat si se lasa sa fiarba acoperita, la foc mic , intorcand-o din cand in cand in sos.
  3. Cand scade sosul, se mai completeaza cu apa, nu cu zeama de marinare, deoarece, fiind acra, intareste zarzavatul.
  4. Cand carnea este suficient de moale, se scoate din sos, iar acesta se trece prin sita de sarma inoxidabila sau prin alt aparat de presat. Se pun din nou in cratita, atat sosul cat si carnea, se adauga faina frecata cu sucul de rosii rece, vinul, piperul, ienibaharul, cimbrul, feliile de lamaie fara coaja alba si apa sau zeama de la marinare, daca este nevoie, ca sa rezulte cca 7oo-800 ml sos.
  5. Intr-o tigaita, se caramelizeaza zaharul, (maro-deschis) si se stinge cu 2-3 linguri de apa fierbinte, se lasa pana cand se topeste, apoi se amesteca cu sosul si se sareaza dupa gust.
  6. Cratita se introduce in cuptor, unde se lasa 10 minute, ca sa se ridice uleiul.
  7. Se serveste rece ca fel intai.
  8. In acest sos, cand este strecurat, se pot pune 30-40 masline, impreuna cu toate celelalte ingrediente mentionate mai sus, se lasa in cuptor 20 minute, ca sa fiarba si maslinele si sa se ridice uleiul; mancarea se serveste rece.

Pofta Buna!

Ciorba de cartofi

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 3/4 ora

Ingrediente:

  • 600 gr de cartofi
  • 2 morcovi
  • 2 radacini de patrunjel
  • o ceapa
  • o foaie de dafin
  • cateva boabe de piper
  • un ou
  • sare
  • patrunjel verde tocat
  • smantana

Mod de preparare:

  1. Zarzavatul se curata, se spala si se taie cubulete. Se pune la fiert cu 2 l de apa si sare, se adauga ceapa tocata marunt, foaia de dafin si boabele de piper.
  2. Pana ce clocoteste, curatam si spalam cartofii si-i taiem cuburi.
  3. Dupa ce zarzavatul a tras un clocot, adaugam cartofii si lasam sa fiarba 15 minute.
  4. Oul il batem intr-o farfurie ca pentru omleta.
  5. Dupa ce ciorba a fiert, o lasam cateva minute si apoi luam din zeama si punem peste ou, batand in continuare.
  6. Turnam compozitia rezultata in ciorba amestecand.
  7. Se serveste cu patrunjel verde tocat si cu smantana.

Pofta Buna!

Supa Borsch

Timp de preparare: cca 1 ora
Cca 250 kcal/portie
Se consuma cu paine neagra

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 1 catel de usturoi
  • 1 ceapa
  • 2 morcovi
  • 50 gr usturoi verde
  • 50 gr telina
  • 2 radacini de patrunjel
  • 2 sfecle rosii
  • 250 gr cartofi
  • 2-3 l. s. unt
  • 100 gr varza acra
  • 2 l. s. pasta de rosii
  • 1,2 l supa limpede de legume (vezi reteta Supa limpede de legume, sau din plic)
  • 1 foaie de dafin
  • 1 l. c. chimen
  • sare
  • piper negru proaspat macinat
  • cuisoare
  • 150 gr smantana

Mod de preparare:

  1. Se toaca marunt ceapa si usturoiul. Legumele se taie in cuburi mici. Cartofii se curata si se taie in cuburi.
  2. Untul se pune intr-o cratita la incins, se prajeste usturoiul, se adauga ceapa. Restul legumelor, fara cartofi, se pun peste ceapa si se calesc.
  3. Varza acra se despica si impreuna cu cartofii se adauga la legume. Se toarna pasta de rosii si supa limpede.
  4. In compozitie se pun foile de dafin, chimenul si se condimenteaza cu sare, piper si cuisoare. Se fierbe 20 de minute la foc potrivit. Supa se servste cu smantana.

Pofta Buna!

Ciorba de burta

Dificultate medie

Ingrediente:

  • 1/2 kg burta (curatata si apoi cantarita)
  • 1/2 kg zarzavat de supa (morcov, patrunjel, telina)
  • o ceapa mare (100 gr)
  • 6-8 catei de usturoi
  • o lamaie
  • 1-2 galbenusuri
  • 2 l. s. ulei
  • 100 ml smantana
  • cca 300 gr oase vitel
  • leustean, patrunjel, telina (frunze)

Mod de preparare:

  1. Se procura stomacul intreg, se taie in jumatate, spalindu-se apoi bine, scurs de apa, se presara apoi cu o lingurita cu varf de bicarbonat cu care se freaca bine si se lasa pana a doua zi la rece.
  2. A doua zi, se va limpezi din nou in 2-3 ape reci, ramanand alba si fara miros. Stomacul astfel curatat, se pune la fiert in 3 l de apa rece, impreuna cu oasele de vitel si o lingurita rasa de sare. Fierbe in 3-4 ore sau chiar mai mult.
  3. Dupa circa 2 ore, se adauga zarzavatul si ceapa taiata in sferturi , fierbandu-se in continuare acoperite la foc mic, pana cand se inmoaie bine “burta”, completand cu apa atunci cand aceasta scade.
  4. Burta fiarta se scoate din supa, se taie fasii de 1/2 cm pe lungime, iar acestea in bucati lungi de 3-4 cm. Bucatile se pun in supa strecurata, completand cu apa cat dorim sa fie de deasa si lasand sa mai fiarba cateva clocote.
  5. Se ia de pe foc, se sareaza, se acreste, dupa gust cu zeama de lamiie, se drege fierbinte cu galbenus si smantana sau iaurt si se presara cu frunzele mentionate, taiate marunt.
  6. Se pun deasupra 2 linguri de ulei si usturoiul tocat (sau mai mult, dupa dorinta).
  7. In lipsa lamaiei, ciorba se poate acri cu sare de lamaie, otet sau bors.
  8. Daca ciorba este prea rara, se pot face galuste din albusul ramas de la galbenusul folosit la dres. Galustele se pun in ciorba, cand aceasta este complet fiarta, inainte de a se lua de pe foc si apoi se finiseaza ca mai sus.

Pofta Buna!

Ciorba de fasole verde

Timp de preparare: cca 1/2 ora

Ingrediente:

  • morcov
  • patrunjel
  • o ceapa mijlocie
  • 1/2 kg fasole verde
  • 2 l. s. ulei
  • un ardei
  • 1/2 kg rosii
  • frunze de patrunjel si telina
  • putin cimbru
  • sare

Mod de preparare:

  1. Zarzavatul si ceapa, rase prin razatoarea cu gauri mari, se calesc 2 minute cu 2 linguri de ulei, apoi totul se stinge cu 1 1/2 l apa fierbinte.
  2. Cand clocoteste apa, se pun pastaile de fasole rupte in cate 2-3 bucati, ardeiul taiat in felii subtiri si 1/2 lingurita cu sare.
  3. Cand toate sunt fierte , se adauga sucul de rosii, se lasa sa fiarba cateva clocote, se sareaza si se acreste, daca mai este nevoie.
  4. Pentru aroma, se adauga frunze de patrunjel, o frunza de telina taiate marunt si o mica ramura de cimbru.
  5. Se serveste ca atare sau dreasa cu 2 galbenusuri , batute bine cu 2 linguri de apa rece sau cu 100 ml smantana sau iaurt, batute bine cu un galbenus.

Pofta Buna!

Supa de carne cu legume

Timp de preparare: cca 1 1/4 ora
Cca 360 kcal/portie
Se consuma cu paine de cereale

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 2-3 l. s. untura de porc
  • 125 gr carne slaba de vitel, porc si miel
  • 1 ceapa mare taiata cuburi
  • 175 gr morcovi, taiati in fasii
  • 100 gr telina, taiata in cuburi
  • 150 gr usturoi verde, taiat in fasii
  • 125 gr varza alba, rasa
  • 260 gr cartofi, taiati in cuburi
  • sare
  • piper proaspat macinat
  • 1/2 l. c. maghiran
  • 1/2 l supa limpede de carne (vezi reteta Supa de carne, sau din plic)
  • 1/2 legatura patrunjel tocat

Mod de preparare:

  1. Untura se pune la incins si se prajesc carnea si ceapa. Legumele si cartofii se aseaza in cratita intercalate, deasupra fiind cartofii. Condimentele se presara intr-un singur rand.
  2. Se adauga supa limpede; se acopera cu un capac si se fierb de la 1/2 pana la 3/4 ora.
  3. Se presara cu frunze de patrunjel si se serveste in vasul in care a fost fiarta.

Pofta Buna!

Supa hranitoare de cartofi

Timp de preparare: cca  1 1/4 ora
Cca 500 kcal/portie
Se consuma cu paine de casa

Ingrediente pentru 4-6 portii:

  • 250 gr ceafa de porc, slaba
  • 250 gr carne miel
  • 2 l. s. ulei de masline
  • 1 catel de usturoi
  • 1 l. c. sare
  • 1 l. c. cimbru
  • 1 l. c. rozmarin
  • piper proaspat macinat
  • 400 gr bulion din conserva
  • 150 ml vin rosu
  • 2 cepe
  • 2 morcovi
  • 500 gr cartofi
  • 3/4 l supa limpede de legume (vezi reteta Supa limpede de legume, sau din plic)
  • 2 l. s. frunze de patrunjel tocate fin

Mod de preparare:

  1. Carnea se taie cuburi.
  2. Uleiul se pune intr-o cratita la incins. Se pune carnea si se caleste 1/4 ora.
  3. Se freaca bine usturoiul cu sare, se adauga cimbrul si rozmarinul, se condimenteaza cu sare si piper.
  4. Se toarna bulionul si vinul rosu. Se acopera cratita cu un capac si se fierbe 1/2 ora la foc redus.
  5. Ceapa, morcovii si cartofii se taie in cuburi mici. Se adauga la carne si se fierb in continuare inca 1/2 ora.
  6. Se adauga supa de legume, se pune foaia de dafin. Deasupra se presara frunze de patrunjel tocate fin.

Pofta Buna!

Supa de fasole boabe

Timp de preparare: cca 3/4 ora
Cca 280 kcal/portie
Se consuma cu chifle si ceapa

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 2 l. s. ulei de masline
  • 1 ceapa
  • 1 morcov
  • 2 catei de usturoi
  • 1 l. c. sare
  • 1 l. s. pasta de rosii
  • 1/2 l supa limpede de carne (vezi reteta Supa de carne, sau din plic)
  • 1 conserva mare cu boabe de fasole rosie
  • piper
  • 1 l. c. boia
  • piper Cayenne
  • zeama de la 1 lamaie
  • zahar
  • 4 felii de paine alba
  • 2 oua fierte tari
  • 1 l. s. coaja de lamaie
  • frunze de patrunjel tocate

Mod de preparare:

  1. Se pune uleiul la incins. Legumele se taie marunt si se prajesc in ulei. Se freaca usturoiul cu sare si se caleste impreuna cu legumele.
  2. Se adauga la compozitie si pasta de rosii. Se toarna supa de carne. Boabele se pun la scurs, dupa care se adauga in supa.
  3. Se incalzeste supa si se condimenteaza cu suc de lamaie si putin zahar.
  4. Feliile de paine se taie in cuburi mici. Ouale se toaca si se amesteca cu coaja de lamaie si cu frunzele de patrunjel, apoi se pun in supa. Supa se incalzeste din nou.

Pofta Buna!

Supa de legume cu cereale

Timp de preparare: cca 1 1/4 ora
Timp de muiat: cca 10 ore
Cca 270 kcal/portie
Se consuma cu paine integrala

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 100 gr grau
  • 1 fir de usturoi verde
  • 2 gulii
  • 2 morcovi
  • 2 l. s. unt sau margarina vegetala
  • 1 l supa limpede de legume (vezi reteta Supa limpede de legume, sau din plic)
  • 150 gr mazare proaspata
  • 3 l. s. smantana
  • putina sare
  • piper proaspat macinat
  • nucsoara
  • cateva frunze de patrunjel

Mod de preparare:

  1. Graul se pune intr-un castron plin cu apa se acopera si se lasa 10 ore la muiat.
  2. Usturoiul se taie rondele, guliile si morcovii se taie fasii subtiri.
  3. Se pune untura intr-un castron la incins li secalesc legumele. Se adauga supa limpede si semintele de grau. Supe se fierbe la foc potrivit. Cu 1/4 de ora inainte de a se termina supa, se adauga mazarea si se continua fierberea.
  4. Se amesteca supa cu smantana si se omogenizeaza pana devine fina, se condimenteaza cu sare, piper si nucsoara. Se orneaza cu frunze de patrunjel.

Pofta Buna!