Oua umplute “ciupercute” (reteta Craciun)

Timp de preparare: cca 1 ora
Cca 188.52 kcal/100 gr

Ingrediente:

  • 5 oua, fierte tari
  • o conserva de ton (in apa sau ulei)
  • rosii
  • maioneza de casa
  • patrunjel, pentru ornat
  • sare
  • piper

Mod de preparare:

  1. Se fierb ouale.
  2. Se taie pe lungime in 2 jumatati.
  3. Se scot galbenusurile.
  4. Separat galbenusurile se amesteca cu tonul maruntit. Se adauga sare si piper dupa gust.
  5. Se umplu albusurile cu aceasta compozitie.
  6. Se aseaza pe un platou.
  7. Deasupra se pune maioneza de casa.
  8. Iar din rosii se “decupeaza” niste “palarii” care se pun deasupra albusurilor.
  9. Intre aceste “ciupercute” se pun fire de patrunjel. Ca si cum ar fi iarba intre ciuperci.

Informatii nutritionale pentru 100 gr:

188.52 kcal * 10.7 gr proteine * 17.7 gr grasimi * 145.7 mg colesterol * 1.55 gr carbohidrati * 0.26 gr fibre * 114.85 mg sare * 0.44 gr zahar

O portie, adica o jumatate de ou umplut are in jur de 35 gr.

oua-umplute-craciun Oua umplute ciupercute (reteta Craciun)

sursa: www.slabuta.ro

Peste cu ciuperci

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 3/4 ora

Ingrediente:

  • 1 kg peste
  • 1/2 kg ciuperci
  • 100 ml ulei
  • 300 g rosii sau 200 ml suc de rosii
  • un varf de lingurita piper
  • o foaie de dafin
  • o ramura de cimbru
  • 100 ml vin
  • lamaie
  • marar sau patrunjel
  • sare

Mod de preparare:

  1. Pestele curatat se aseaza intreg intr-o tava smaltuita sau cratita, impreuna cu ciupercile bine spalate si taiate in felii mari in jurul lui, cu rosiile taiate in felii mai groase sau cu sucul de rosii, piperul, foaia de dafin, cimbrul,vinul si 3-4 felii de lamaie fara coaja alba (care amareste).
  2. Toate se presara cu o lingurita de sare si se pune uleiul.
  3. Tava se introduce in cuptor la foc submijlociu, unde se lasa cca 1 ora, ca pestele sa se friga incet; se stropesc cu sosul din cand in cand, atat pestele cat si ciupercile.
  4. Dupa ce s-a rumenit pe o parte, pestele se intoarce pe partea cealalta.
  5. Cand este gata, se serveste cald, cu ciupercile alaturi, ca garnitura, presarate cu marar sau patrunjel.

Pofta Buna!

Tartine cu ciuperci

Timp de preparare: cca 3/4 ora

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 150 gr unt
  • 50 gr cascaval sau parmezan
  • 250 gr ciuperci
  • oceapa de marime mijlocie
  • 2 linguri ulei
  • o foaie dafin
  • 2 linguri zeama de lamaie, vin sau otet
  • 1  v. d. c. piper
  • marar
  • patrunjel
  • sare

Mod de preparare:

  1. Ciupercile bine spalate se taie marunt sau se trec prin masina de tocat.
  2. Ceapa taiata marunt se caleste un minut in ulei, apoi se adauga ciupercile, foaia de dafin, zeama de lamaie sau 50 ml vin sau o lingura de otet, piper, o lingurita de sare.
  3. Se lasa la foc mic acoperite, sa fiarba cca 30 minute, ca sa scada toata apa ce o lasa si sa se moaie.
  4. Cind se iau de pe foc, se adauga frunze de marar si patrunjel taiate marunt.
  5. Dupa ce se racesc, se amesteca cu untul frecat (sa fie moale).
  6. Pasta se sareaza si cu ea se ung tartinele; deasupra se rade cascaval sau parmezan (direct peste tartine).

Pofta Buna!

Supa de dovleac Zucchini

Timp de preparare: cca 1/2 ora
Cca 400 kcal/portie
Se consuma cu paine de casa

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 2 cepe
  • 2 l. s. unt
  • 600 gr dovleac
  • 200 gr ciuperci proaspete
  • 300 ml supa limpede de legume (vezi reteta Supa limpede de legume, sau din plic)
  • zeama de la o lamaie
  • 4 l. s. pasta de rosii
  • 2 catei de usturoi
  • sare
  • 400 ml vin alb
  • 200 gr smantana
  • amidon
  • 1 l. s. verdeturi proaspete, tocate (oregano, busuioc, frunze de patrunjel)
  • piper proaspat macinat
  • 1 v. d. c. piper Cayenne
  • zahar
  • pentru ornat o crenguta verde

Mod de preparare:

  1. Ceapa se toaca fin. Intr-o tigaie se pune untul la incins si se prajeste ceapa.
  2. Dovleacul se injumatateste si se scot samburii. Miezul se taie fasii.
  3. Ciupercile se taie fasii si se stropesc cu zeama de lamaie.
  4. Ciupercile si pasta de rosii se pun peste ceapa. Se freaca usturoiul cu sare si impreuna cu dovleacul si cu vinul se toarna peste ciuperci si pasta de rosii. Toate se pun intr-o cratita si se fierb 1/4 ora.
  5. Se adauga intai supa de legume, apoi smantana si se leaga cu amidon.
  6. Se ia de pe foc, se presara cu verdeturi si se condimenteaza cu sare, piper, piper Cayenne si zahar. Se orneaza cu o crenguta verde.

Pofta Buna!

Supa limpede de legume

Pentru cca 1,2 l
Timp de preparare: cca 1 1/4 ore
Cca 230 kcal/portie

Ingrediente:

  • 600 gr legume (morcovi, usturoi verde, telina, ardei, gulii, zucchini, rosii)
  • 100 gr ciuperci Champignons
  • 2 cepe
  • 1 fir cimbru
  • 1 fir rozmarin
  • cateva frunze de patrunjel

Mod de preparare:

  1. Se taie in cuburi mai mari legumele, ciupercile si ceapa.
  2. Toate ingredientele se pun in 1,8 litri apa si se fierb 1 ora la foc redus. In timpul fierberii se indeparteaza spuma de deasupra.
  3. Supa de legume se strecoara printr-un servet care este pus intr-o sita.