Supa chinezeasca

Timp de preparare: cca 1 ora
Timp de inmuiere: cca 2o minute
Cca 400 kcal/portie
Se consuma cu paine cu crabi

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 120 gr orez
  • putina sare
  • 50 gr zbarciogi uscati
  • 6 cepe verzi
  • 1-2 ardei grasi rosii
  • 2 morcovi
  • 1 telina
  • 150 gr boabe de soia
  • 3 l. s. ulei de soia
  • 2 catei de usturoi
  • cam 2 l. s. otet de fructe
  • miere
  • 3/4 l supa limpede de legume (vezi reteta Supa limpede de legume, sau din plic)
  • piper proaspat macinat
  • 2 l. s. inele de usturoi verde

Mod de preparare:

  1. Orezul se spala si se fierbe in apa sarata aproximativ 3/4 ora. Zbarciogii se pun in apa rece la inmuiat.
  2. Ceapa se taie marunt. Ardeiul se injumatateste, se indeparteaza samburii si se taie in fasii. Morcovii si telina se taie fasii subtiri, se inmoaie boabele de soia.
  3. Uleiul se pune intr-o cratita la incins si se prajesc legumele. Zbarciogii se scurg si se adauga la zarzavat.
  4. Usturoiul se zdrobeste si se pune in compozitie. Legumele se condimenteaza cu otet si miere.
  5. Se toarna supa si se fierbe in continuare 10 minute. Se condimenteaza cu sare, piper si piper Cayenne. Se adauga orezul. Se serveste cu usturoi verde presarat deasupra.

Pofta Buna!

Minestrone a la Milanese

Timp de preparare: cca 3/4 ora
Cca 370 kcal/portie
Se consuma cu bagheta cu usturoi

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 100 gr costita afumata
  • 2 l. s. unt sau margarina
  • 1 ceapa
  • 1 morcov
  • 4 fire de ceapa verde
  • 1 zucchini mic
  • putin vin alb
  • 1 foaie de dafin
  • 200 gr mazare
  • 200 gr fasole alba
  • 1 l supa limpede de carne (vezi reteta Supa de carne, sau din plic)
  • 200 gr rosii decojite
  • 1 l. c. busuioc
  • 1 l. c. oregano
  • 150 gr orez fiert
  • sare
  • piper proaspat macinat
  • 1 v. d. c. zahar
  • 1 v. d. c. piper Cayenne
  • 1 l. s. cascaval
  • 1 l. s. frunze tocate de patrunjel

Mod de preparare:

  1. Costita se taie in cuburi si se prajeste in unt.
  2. Ceapa si morcovii se taie in cuburi, ceapa verde in fasii, zucchini se injumatateste si se taie felii subtiri.
  3. Legumele, vinul alb, frunza de dafin se adauga la costita, se acopera cu un capac si se calesc la foc redus 20 de minute.
  4. Mazarea si fasolea se lasa sa se scurga si impreuna cu supa si rosiile se adauga la legume.
  5. Orezul se incalzeste in supa, se condimenteaza cu sare, piper, zahar, piper Cayenne si se fierb inca 5 minute.
  6. Minestrone se serveste presarat cu cascaval.

Pofta Buna!

Supa de rosii

Timp de preparare: cca 1 ora
Cca 420 kcal/portie
Se consuma cu o cana de Prosecco

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 1 ceapa
  • 2 l. s. ulei
  • 4 felii de sunca fiarta
  • 1 l. c. supa limpede instant de legume sau carne
  • 600 gr pasta de rosii
  • 80 gr orez fiert
  • 2 crengute de busuioc
  • sare
  • piper proaspat macinat
  • 4 l. s. smantana
  • 4 felii de paine prajita
  • 40 felii de cascaval

Mod de preparare:

  1. Ceapa se toaca marunt si se prajeste in ulei.
  2. Sunca se taie in cuburi mici. Supa se dizolva in 100 ml apa. Se condimenteaza cu busuioc, se adauga la ceapa si se fierbe.
  3. Se toarna smantana in supa, dupa care nu se mai fierbe.
  4. Cuptorul se incalzeste la 200 C. Se prajeste painea, se taie in forme rotunde. Supa se imparte in 4 vase diferite si se acopera cu felia de paine. Se pune cate o felie de cascaval, se introduce in cuptor si se coace 10 minute.

Pofta Buna!

Dovlecei umpluti cu carne

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 3/4 ora

Ingrediente:

  • 3 dovlecei cu diametrul de 5-6 cm
  • 200 gr carne
  • 50 gr orez
  • sare
  • piper
  • 1/2 l suc de rosii
  • 100 ml smantana
  • 30 gr faina
  • marar
  • cimbru

Mod de preparare:

  1. Dovleceii se curata subtire de coaja, se taie in jumatati, pe grosime, iar cu rondeaua sau cu lingurita, li se scoate numai miezul cu semintele, lasand marginea cat este de groasa.
  2. Jumatatile de dovlecei se umplu cu tacatura (daca mai ramane tocatura, se pot umple 1-2 ardei care se vor fierbe impreuna cu dovleceii) si se aseaza in cratita, unele langa altele, orizontal; se toarna peste ele sucul de rosii si circa 1/4 l apa fierbinte si se lasa sa fiarba 30-40 minute, acoperite, la foc mic; dupa 20 minute se intorc in sos.
  3. Cand dovleceii sunt fierti (fara sa se terciuiasca), se freaca faina cu 2 linguri de apa rece sau suc de rosii si se amesteca in sos, lasandu-l sa fiarba cateva clocote, ca sa se lege.
  4. In sos se pun o ramura de cimbru si 2-3 linguri cu ulei, potrivindu-se gustul cu sare. Cratita se ia de pe foc si dovleceii se presara cu marar taiat marunt.
  5. Se pot servi ca atare sau se dreg cu smantana batuta cu o lingura de apa rece care se amesteca cu sosul fierbinte; smantana se poate adauga la masa.
  6. Dovleceii se pot pregati si fara suc de rosii, la fel ca si guliile.

Pofta Buna!

Perisoare din piept de pui

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 1/2 ora

Ingrediente:

Pentru perisoare:

  • 250 gr piept pui
  • 50 gr orez
  • 50 gr ceapa
  • 3 linguri ulei
  • 2 linguri apa rece
  • un ou
  • 25 g faina
  • piper
  • marar
  • patrunjel
  • sare

Pentru sos:

  • 50 g untdelemn
  • 1/4 l apa
  • 1/2 l suc de rosii
  • ceapa rasa fin
  • 25 g faina
  • marar
  • patrunjel
  • telina
  • sare

Mod de preparare:

  1. Intr-o cratita, se infierbanta uleiul sau alta grasime cu ceapa rasa fin sau taiata marunt, un minut, se pune un varf de lingurita cu boia sau pasta de ardei, se amesteca de 2 ori si, imediat se sting cu apa.
  2. Cand clocoteste apa, se pun perisoarele si castravetii, curatati de coaja si taiati in betisoare de 1 cm grosime, sau necuratati, rasi prin razatoare cu gauri mari si scursi bine de zeama pe care o lasa.
  3. Se lasa sa fiarba 40-50 minute.
  4. Cand toate sunt fierte, se freaca bine faina cu sucul de rosii care, apoi, se amesteca cu sosul; se lasa sa fiarba cateva clocote, ca sa se lege.
  5. Se completeaza lichidul, daca a scazut, ca sosul sa cuprinda bine perisoarele si castravetii si sa aiba consistenta unei smantani subtiri.
  6. Cratita se ia de pe foc, mancarea se sareaza dupa gust si, daca mai este nevoie, se acreste cu zeama de lamaie sau cu cateva picaturi de otet.
  7. Pentru aroma, se adauga marar si, facultativ, usturoiul taiat marunt.
  8. Daca sosul este prea acru, se adauga o lingurita de zahar.
  9. Mancarea se poate servi simpla sau cu piure de cartofi.
  10. Smantana se adauga la masa.

Pofta Buna!

Budinca de orez

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 1/2 ora

Ingrediente:

  • 100 gr orez
  • 1/2 l lapte
  • o lingurita de gem de caise, sau gem din coji de portocale
  • 50 gr stafide
  • 2 linguri rom
  • 50 gr unt
  • 100 gr zahar
  • 50 gr nuci macinate

Mod de preparare:

  1. Orezul, curatat de impuritati si spalat in sita deasa de sarma, se pune la fiert in 750 ml apa.
  2. Se lasa sa fiarba la foc mic, pana cand se inmoaie si zeama scade aproape complet, apoi se toarna laptele si se mai lasa la fiert.
  3. Cind este bobul moale, si laptele a scazut, chiar daca nu complet, cratita se ia de pe foc, orezul amestecandu-se imediat cu untul, gemul, zaharul, stafidele, impreuna cu romul si un varf de lingurita cu sare; se amesteca usor cu lingura.
  4. Compozitia se rastoarna intr-o cratita de 1 l , unsa bine cu unt solid si tapetata cu nuca macinata si se lasa apoi sa se raceasca la frigider.
  5. Cand se serveste, se lasa cratita 2-3 minute intr-un vas cu apa fierbinte, ca sa se topeasca untul cu care a fost tapetata, se asaza platoul deasupra ei si se rastoarna.
  6. Se serveste cu un sos dulce.

Pofta Buna!

Budinca de orez cu prune uscate

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 1 3/4 ora

Ingrediente:

  • 1/4 kg prune uscate
  • 150 gr orez
  • 1/2 lingurita sare
  • 100 gr unt
  • 100-150 gr zahar
  • 15 ml rom
  • 4 oua
  • 30 gr faina
  • 150 gr zahar
  • o cuisoara
  • 2 bucatele scortisoara

Mod de preparare:

  1. Prunele uscate se spala bine in 2-3 ape caldute; se inmoaie de seara intr-un litru de apa calduta, ca sa se hidrateze, apoi se fierb a doua zi in cateva clocote (2 minute), in aceeasi apa in care s-au adaugat mirodeniile.
  2. Orezul, curatat de impuritati si spalat in sita deasa de sarma, se pune la fiert in 750 ml apa (in care au fiert prunele), impreuna cu sarea. Se lasa sa fiarba la foc mic, pana cand se inmoaie si zeama scade aproape complet, apoi se lasa sa se raceasca.
  3. Albusurile se bat spuma, se adauga 100 sau 150 gr zahar si romul sau o lingura cu zeama de lamaie si spuma se bate, in continuare pana cand se intareste.
  4. Cind orezul este aproape rece, se amesteca untul, galbenusurile, prunele (strecurate de zeama), faina, si, apoi, cu albusurile, prin rasturnare, cu lingura (prunele nu trec printre sarmele telului), de jos in sus, insa nu prea mult, ca sa nu se piarda aerul din albus.
  5. Se rastoarna in cratita, ca si budinca de gris si se coace la fel.
  6. Dupa ce s-a copt, se rastoarna pe platou.
  7. Se serveste calda sau rece, cu siropul in sosiera.
  8. Intr-o tigaie smaltuita, se caramelizeaza zaharul pana cand face putina spuma deasupra, apoi se stinge cu 300 ml apa fierbinte si se lasa sa fiarba la foc mic, pana cand se topeste.
  9. Rece, se serveste (din sosiera) langa budinca.

Pofta Buna!

Mancare de pui exotica

Timp de preparare: cca 1 ora
Cca 540 kcal/portie
Se consuma cu paine alba

Ingrediente pentru 4-5 portii:

  • 1 cocos mic
  • 1 l supa limpede de pui (vezi reteta Supa de carne, sau din plic)
  • 250 gr broccoli
  • 300 gr mazare refrigerata
  • 4 morcovi mici
  • 2 fire usturoi proaspat, taiat in fasii
  • 100 gr orez
  • 2 l. s. unt sau margarina
  • 2 l. s. faina
  • 1/8 l vin alb
  • 2 l. s. sos de soia
  • 200 gr mandarine despicate, din conserva
  • sare
  • 2 l. c. piper curry
  • 2 v. d. c. sofran
  • 1/2 l. c. enibahar
  • 100 gr smantana dulce
  • 1 galbenus de ou proaspat

Mod de preparare:

  1. Se indeparteaza pielea de pe cocos, se transeaza carnea in bucati egale.
  2. Broccoli, mazarea, morcovii, usturoiul proaspat si supa limpede se fierb 20 minute la foc redus.
  3. Orezul se fierbe.
  4. Untul sau margarina se pune la incins, se prajeste faina si se stinge cu supa limpede de pui. Se amesteca cu orezul si cu mandarinele. Se adauga vinul alb si sosul de soia. Se da o data totul in clocot.
  5. Se freaca galbenusul cu smantan si cu sosul obtinut se leaga supa.

Pofta Buna!

Ciorba de agrise

Dificultate medie

Ingrediente:

  • cca 250 gr carne sau oase de porc afumate
  • 1/4 kg agrise verzi (necoapte)
  • o ceapa de marime mijlocie
  • 40 gr orez
  • 1 galbenus
  • 100 ml smantana
  • patrunjel
  • sare

Mod de preparare:

  1. Carnea sau oasele se pun la fiert cu cca 2 l apa rece si o ceapa taiata marunt.
  2. Cand carnea este fiarta, se adauga orezul curatat de impuritati, spalat si scurs intr-o sita din sarma si agrisele intregi, curatate de codite si se fierb circa 30 minute.
  3. Agrisele vor acri suficient ciorba. Daca este prea acra sau prea deasa, se adauga putina apa si, eventual, o lingurita cu zahar pentru a-i mai reduce din acreala. Ciorba se mai poate lega putin cu o lingurita de faina frecata cu 1-2 linguri apa rece, care se amesteca in ciorba, lasand sa fiarba cateva clocote.
  4. Se ia de pe foc si, imediat, se drege cu galbenusul si smantana, adaugand pentru aroma frunzele taiate marunt.
  5. In loc de orez, in orice ciorba sau supa prea rara, se pot adauga galuste preparate din faina si un ou mai mic sau mai mare (depinde de necesitate), care se fierb direct in ciorba sau supa la urma, cand toate componentele sunt fierte.
  6. Galustele se fac mici, (cca 2-3 cm) si vor fierbe cateva minute. Apoi, oala se ia de pe foc si ciorba se drege. Si la aceasta ciorba se pot face galuste numai din albusuri. Si ciorba de agrise se poate pregati cu 1-2 morcovi (cca 150 gr) , facultativ patrunjel si o ceapa mijlocie, toate rase prin razatoarea cu gauri mari, calite in 2 linguri untdelemn 4-5 minute.
  7. Se stinge apoi cu apa fierbinte si se fierbe bine zarzavatul. Agrisele se fierb separat 30 de minute, apoi se strivesc bine cu o furculita si se adauga asa in ciorba, numai dupa ce a fiert zarzavatul.
  8. Daca este prea rara, se adauga orez sau galuste, cum s-a aratat mai sus. Cand toate sunt fierte, oala se ia de pe foc si ciorba se drege cu galbenusuri, smantana si iaurt, sau numai cu galbenusuri si iaurt, adaugand aceleasi arome si potrivind gustul cu sare si zahar.

Pofta Buna!

Supa de usturoi

Timp de preparare: cca 1 ora
Cca 280 kcal/portie
Se consuma cu paine alba

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 4 catei de usturoi
  • 100 gr usturoi verde si alb
  • 200 gr ceapa
  • 2 l. s. unt
  • 40 gr orez
  • 800 ml supa limpede de legume (vezi reteta Supa limpede de legume, sau din plic)
  • 200 gr smantana
  • sare
  • putin piper alb proaspat macinat
  • 2 limete (lamai verzi)

Mod de preparare:

  1. Se taie in cuburi mai mari usturoiul verde, usturoiul alb si ceapa. Se pune intr-o cratita untul la incins si se prajesc. Se adauga orezul si supa de legume si se fierbe 3/4 ora.
  2. Supa se bate cu mixerul si se trece printr-o sita. Se toarna smantana si se condimenteaza cu sare si putin piper.
  3. Se rade partea verde de la limete si se pune in supa. Cu un cutit subtire se curata coaja de limete. Supa se bate cu mixerul si se serveste cu suc de limete.

Pofta Buna!