Pasteta din ficat de vitel sau porc

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 3/4 ora

Ingrediente:

  • 1 kg ficat de vitel sau de porc
  • 300 gr ceapa
  • 100 ml ulei
  • 200 gr unt
  • 30 ml rom sau coniac
  • 150 ml smintina groasa
  • cate 1/2 lingurita condimente de pasteta (piper, ienibahar, coriandru, nucsoara)
  • 250 gr ciuperci
  • sare

Mod de preparare:

  1. Ceapa taiata marunt se caleste, 2-3 minute, intr-o cratita, in ulei, apoi se pun ciupercile bine spalate, taiate felii, lasandu-le sa fiarba acoperite la foc mic, pana cand scade complet apa pe care o lasa.
  2. Dupa aceea, se adauga ficatul taiat in feli groase de 3 cm, condimentele, romul sau coniacul.
  3. Se lasa ficatul acoperit cca 15-20 minute, intorcandu-l pe toate partile pana cand se inmoaie, apoi cratita se ia imediat de pe foc, deoarece ficatul se intareste daca se prajeste prea mult.
  4. Rece, se trece prin masina de tocat de 2 ori.
  5. Untul se freaca pana ce se inmoaie si se adauga ficatul si smantana amestecandu-se bine; apoi, se adauga dupa gust, sare fina.
  6. Compozitia se aranjeaza pe platou, se tine la rece, sau cu pasta moale se fac sandwichiuri.

Pofta Buna!

Supa de cartofi cu smantana

Timp de preparare: cca 1 ora
Cca 570 kcal/portie
Se consuma cu paine alba din cereale

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 100 gr ceapa
  • 200 gr cartofi curatati
  • 50 gr usturoi verde
  • 50 gr telina
  • 2 l. s. unt
  • 1,2 l supa limpede de carne (vezi reteta Supa de carne, sau din plic)
  • 200 gr slanina afumata
  • 200 gr smantana
  • sare
  • nucsoara
  • 2 l. s. usturoi verde taiat marunt

Mod de preparare:

  1. Ceapa, cartofii, usturoiul si telina se taie cuburi mai mari si impreuna cu untul se pun intr-o cratita si se calesc. Se adauga supa de carne si se fierbe 3/4 ora la foc redus.
  2. Slanina se pune intr-o tigaie, se prajeste pana se rumeneste si se scurge de grasime.
  3. Supa de cartofi se paseaza cu un mixer, se condimenteaza cu sare si nucsoara, se adauga smantana, pana se obtine o pasta omogena. Slanina si usturoiul se pun cand se serveste supa.

Pofta Buna!

Supa de spanac

Timp de preparare: cca 1/2 ora
Cca 300 kcal/portie
Se consuma cu paine alba

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 350 gr spanac
  • 1 catel de usturoi tocat
  • 40 gr ceapa tocata
  • 2 l. s. unt
  • 600 ml supa limpede de legume (vezi reteta Supa limpede de legume, sau din plic)
  • 200 gr smantana
  • sare
  • putin piper proaspat macinat
  • nucsoara

Pentru galustele din branza:

  • 100 gr branza de vaci
  • 1 galbenus de ou proaspat
  • 50 gr paine alba rasa fin

Mod de preparare:

  1. Se fierbe spanacul in apa cu sare, se strecoara si se lasa sa se scurga.
  2. Se pune intr-o cratita untul la incins, se prajesc usturoiul si ceapa; se aduga frunzele de spanac si se completeaza cu supa de legume.
  3. Se fierbe la foc mic 1/4 ora. Supa se bate cu mixerul, pana se obntine o pasta, care se trece printr-o sita. Se adauga smantana si se fierbe din nou. Se condimenteaza cu sare, piper si nucsoara.
  4. Se amesteca branza cu galbenusul, cu paine a alba si se condimenteaza. Din aluat se formeaza cu ajutorul unei lingurite galuste si se fierb usor in apa sarata aproximativ 5 minute. Galustele se scurg si se servesc in supa.

Pofta Buna!

Supa de conopida

Timp de preparare: cca 3/4 ora
Cca 240 kcal/portie
Se consuma cu paine prajita

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 1 conopida mica
  • 2 l. s. ceapa tocata
  • 1 l. c. unt
  • 700 ml supa limpede de legume (vezi reteta Supa limpede de legume, sau din plic)
  • 2 felii de paine prajita
  • 1 l. s. unt
  • 2 l. s. verdeturi tocate (hasmatuchi, busuioc, frunze de patrunjel)
  • 200 gr smantana
  • sare
  • putin piper alb proaspat macinat
  • nucsoara

Mod de preparare:

  1. Se rupe conopida in bucati si se taie marunt; se fierbe 2 minute in supa de legume si se lasa sa se raceasca.
  2. Codita de la conopida se taie si mai marunt si impreuna cu ceapa se prajeste in unt. Se toarna supa de legume si se fierbe inca 1/2 ora.
  3. Feliile de paine prajita se taie cuburi de 1 cm.  Intr-o tigaie se pune 1 lingura unt, in care se prajesc painea si verdeturile.
  4. Se bate supa cu mixerul pana ce devine pastoasa si se trece printr-o sita. Se toarna smantana si se condimenteaza cu sare, piper si nucsoara.
  5. Inainte de a fi servita, supa se mai da o data in clocot si se adauga crutoanele si verdeata.

Pofta Buna!

Supa fina de salata

Timp de preparare: cca 3/4 ora
Cca 280 kcal/portie
Se consuma cu franzela

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 2 l. s. unt sau margarina vegetala
  • 1 ceapa potrivita
  • 1 capatana de salata
  • 1/2 l supa limpede de legume (vezi reteta Supa limpede de legume, sau din plic)
  • sare
  • piper proaspat macinat
  • 1 v. d. c. nucsoara
  • 1 ceasca cu smantana

In plus:

  • apa cu otet
  • 4 oua
  • 2 l. s. hasmatuchi tocat fin

Mod de preparare:

  1. Untul sau margarina se pune intr-o cratita la incins. Ceapa se toaca marunt si se prajeste.
  2. Se desfac frunzele de salata si se adauga la acestea.
  3. Se incorporeaza in supa de legume si se bate cu mixerul sau cu telul, pana obtine consistenta unui piureu.
  4. Se incalzeste din nou, se condimenteaza cu sare, piper, nucsoara si se amesteca bine cu smantana.
  5. Se fierb ouale in apa cu otet. Se toarna supa in farfurii, iar deasupra se pun ouale. Se presara cu hasmatuchi.

Pofta Buna!

Supa crema de broccoli

Timp de preparare: cca 3/4 ora
Cca 230 kcal/portie
Se consuma cu paine prajita

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 500 gr broccoli
  • 1 ceapa
  • 2 l. s. unt
  • 1/2 l. s. faina integrala
  • 1 l supa limpede de legume (vezi reteta Supa limpede de legume, sau din plic)
  • sare
  • piper negru proaspat macinat
  • enibahar macinat
  • 1 v. d. c. piper Cayenne
  • 1 v. d. c. nucsoara
  • 4 l. s. smantana
  • 1-2 l. s. frunze de migdal
  • 1 v. d. c. frunze de lamaita

Mod de preparare:

  1. Se desface in bucati broccoli si se toaca. Ceapa se taie fin.
  2. Untul se pune intr-o cratita la incins, se prajeste ceapa pana devine sticloasa, se adauga broccoli tocat si se da o data in clocot.
  3. Se presara cu faina, se incorporeaza supa de legume si se condimenteaza cu sare, piper, enibahar, piper Cayenne si nucsoara. Supa se fierbe aproximativ 10 minute la foc potrivit.
  4. Supa se bate cu mixerul si se incalzeste inca o data. Se adauga smantana. Supa se orneaza cu frunze de migdal si frunze de lamaita.

Pofta Buna!

Supa de verdeturi

Timp de preparare: cca 3/4 ora
Cca 370 kcal/portie
Se consuma cu chifle

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 300 gr spanac proaspat
  • 100 gr frunze de urzica
  • 50 gr macris
  • 1 capatana de salata mijlocie
  • 3/8 l supa limpede de legume (vezi reteta Supa limpede de legume, sau din plic)
  • 2 l. s. unt sau margarina
  • 1 ceapa mijlocie
  • sare
  • piper proaspat macinat
  • 1 v. d. c. nucsoara
  • 80 gr smantana
  • 4 galbenusuri proaspete

In plus:

  • 4 felii de paine graham
  • 4 l. s. unt sau margarina vegetala

Mod de preparare:

  1. Se taie marunt spanacul, urzica, macrisul si salata.
  2. Untul sau margarina se pune intr-o cratita la incins. Ceapa se toaca fin si se prajeste pana devine sticloasa.
  3. Se adauga frunzele de verdeturi, iar deasupra se toarna supa de legume.
  4. Supa se fierbe, se condimenteaza cu sare, piper si nucsoara, dupa care se paseaza cu mixerul. Se pune din nou in vas si se incalzeste.
  5. Se freaca bine smantana cu galbenusurile, supa se ia de pe foc si i se adauga aceasta compozitie.
  6. Feliile de paine se taie cuburi mici, se prajesc in unt, dupa care se pun in supa si se serveste.

Pofta Buna!