Friptura de zucchini cu morcovi

Timp de preparare: cca 1  1/2 ora
Cca 730 kcal/portie
Se consuma cu salata verde

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 2 cepe
  • 250 gr zucchini
  • 50 gr unt
  • 250 gr pasat de bob verde
  • 3/4 l supa de legume (sau din plic)
  • 100 gr cascaval ras
  • 5 oua proaspete
  • 125 gr samburi de migdale taiati in lung
  • 100 gr faina integrala
  • sare
  • piper negru macinat
  • grasime pentru tava
  • 1 kg morcovi
  • 500 ml lapte pasteurizat
  • 5 l. s. zarzavaturi tocate, mixte
  • 2 l. s. seminte de floarea-soarelui

Mod de preparare:

  1. Fasolea se inmoaie in apa cu cel putin 12 ore inainte, se scurge apa si se pune alta in loc. Se adauga ceapa, usturoiul, gogosarul, uleiul, se sareaza si se fierbe pana ce se inmoaie fasolea.
  2. Supa se trece printr-o sita sau se freaca cu mixerul. Se dizolva cubul de supa in apa si se amesteca cu piureul de legume. Se adauga verdeturile si se fierbe inca o jumatate de ora.
  3. Feliile de paine si se taie in cuburi, se prajesc in ulei si se servesc in supa.
  4. Sugestie: se poate folosi si fasole verde din conserva.

Pofta Buna!

Minestrone a la Milanese

Timp de preparare: cca 3/4 ora
Cca 370 kcal/portie
Se consuma cu bagheta cu usturoi

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 100 gr costita afumata
  • 2 l. s. unt sau margarina
  • 1 ceapa
  • 1 morcov
  • 4 fire de ceapa verde
  • 1 zucchini mic
  • putin vin alb
  • 1 foaie de dafin
  • 200 gr mazare
  • 200 gr fasole alba
  • 1 l supa limpede de carne (vezi reteta Supa de carne, sau din plic)
  • 200 gr rosii decojite
  • 1 l. c. busuioc
  • 1 l. c. oregano
  • 150 gr orez fiert
  • sare
  • piper proaspat macinat
  • 1 v. d. c. zahar
  • 1 v. d. c. piper Cayenne
  • 1 l. s. cascaval
  • 1 l. s. frunze tocate de patrunjel

Mod de preparare:

  1. Costita se taie in cuburi si se prajeste in unt.
  2. Ceapa si morcovii se taie in cuburi, ceapa verde in fasii, zucchini se injumatateste si se taie felii subtiri.
  3. Legumele, vinul alb, frunza de dafin se adauga la costita, se acopera cu un capac si se calesc la foc redus 20 de minute.
  4. Mazarea si fasolea se lasa sa se scurga si impreuna cu supa si rosiile se adauga la legume.
  5. Orezul se incalzeste in supa, se condimenteaza cu sare, piper, zahar, piper Cayenne si se fierb inca 5 minute.
  6. Minestrone se serveste presarat cu cascaval.

Pofta Buna!

Mancare scazuta de legume

Timp de preparare: cca 3/4 ora
Cca 470 kcal/portie
Se consuma cu paine de casa

Ingrediente pentru 4-6 portii:

  • 100 gr conopida rf.
  • 100 gr broccoli rf.
  • 100 gr parizer
  • 100 gr morcovi rf.
  • 100 gr mazare rf.
  • 2 l. s. unt sau margarina
  • 100 gr sunca fiarta, in cuburi
  • 2 perechi de crenvursti taiati, in felii
  • 3/8 l supa limpede de carne (instant)
  • 200 gr smantana dulce
  • 1 l. s. intaritor de bucatarie (gelatina)
  • cateva picaturi de sos Worcester
  • zeama de la o 1/2 lamaie
  • sare
  • piper proaspat macinat
  • nucsoara
  • 1 l. s. hasmatuchi tocat
  • 1 l. s. usturoi verde tocat

Mod de preparare:

  1. Se decongeleaza legumele. Untul se pune intr-o tigaie la incins, sunca, parizerul si crenvurstii se prajesc.
  2. Se scurg legumele si se adauga la carnaciori. Se toarna supa, iar smantana se freaca cu gelatina si se toarna peste zarzavat.
  3. Se condimenteaza cu sos Worcester, zeama de lamaie, sare, piper si nucsoara. Se acopera si se fierbe incet aproximativ 20 de minute.
  4. Daca este necesar, se condimenteaza din nou si se presara deasupra verdeturile.

Pofta Buna!

Mancare de varza de Bruxelles

Timp de preparare: cca 1 ora
Cca 1000 kcal/portie
Se consuma cu paine neagra

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 125 gr slanina
  • 2 cepe
  • 2 fire de usturoi verde
  • 750 gr cartofi fierti
  • 250 gr morcovi
  • 750 gr varza de Bruxelles
  • 2 l. s. unt topit
  • 1 1/2 l supa limpede de carne (vezi reteta Supa de carne, sau din plic)
  • 4 bucati carnaciori pentru fiert
  • sare
  • piper alb proaspat macinat
  • nucsoara

Mod de preparare:

  1. Slanina se taie in cuburi, ceapa se toaca. Usturoiul se taie inele. Cartofii si morcovii se taie in cuburi. Varza se cresteaza de la cotor.
  2. Untul topit se incinge si se prajeste slanina. Legumele, in afarade varza, se calesc in untura.
  3. Se toarna supa fierbinte si se fierbe aproximariv 10 minute.
  4. Se adauga varza si totul se fierbe inca 1/4 ora.
  5. Carnaciorii se adauga cu 5 minute inainte de a fi gata mancarea; se condimenteaza dupa gust si se serveste.

Pofta Buna!

Supa Borsch

Timp de preparare: cca 1 ora
Cca 250 kcal/portie
Se consuma cu paine neagra

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 1 catel de usturoi
  • 1 ceapa
  • 2 morcovi
  • 50 gr usturoi verde
  • 50 gr telina
  • 2 radacini de patrunjel
  • 2 sfecle rosii
  • 250 gr cartofi
  • 2-3 l. s. unt
  • 100 gr varza acra
  • 2 l. s. pasta de rosii
  • 1,2 l supa limpede de legume (vezi reteta Supa limpede de legume, sau din plic)
  • 1 foaie de dafin
  • 1 l. c. chimen
  • sare
  • piper negru proaspat macinat
  • cuisoare
  • 150 gr smantana

Mod de preparare:

  1. Se toaca marunt ceapa si usturoiul. Legumele se taie in cuburi mici. Cartofii se curata si se taie in cuburi.
  2. Untul se pune intr-o cratita la incins, se prajeste usturoiul, se adauga ceapa. Restul legumelor, fara cartofi, se pun peste ceapa si se calesc.
  3. Varza acra se despica si impreuna cu cartofii se adauga la legume. Se toarna pasta de rosii si supa limpede.
  4. In compozitie se pun foile de dafin, chimenul si se condimenteaza cu sare, piper si cuisoare. Se fierbe 20 de minute la foc potrivit. Supa se servste cu smantana.

Pofta Buna!

Mancare de pui exotica

Timp de preparare: cca 1 ora
Cca 540 kcal/portie
Se consuma cu paine alba

Ingrediente pentru 4-5 portii:

  • 1 cocos mic
  • 1 l supa limpede de pui (vezi reteta Supa de carne, sau din plic)
  • 250 gr broccoli
  • 300 gr mazare refrigerata
  • 4 morcovi mici
  • 2 fire usturoi proaspat, taiat in fasii
  • 100 gr orez
  • 2 l. s. unt sau margarina
  • 2 l. s. faina
  • 1/8 l vin alb
  • 2 l. s. sos de soia
  • 200 gr mandarine despicate, din conserva
  • sare
  • 2 l. c. piper curry
  • 2 v. d. c. sofran
  • 1/2 l. c. enibahar
  • 100 gr smantana dulce
  • 1 galbenus de ou proaspat

Mod de preparare:

  1. Se indeparteaza pielea de pe cocos, se transeaza carnea in bucati egale.
  2. Broccoli, mazarea, morcovii, usturoiul proaspat si supa limpede se fierb 20 minute la foc redus.
  3. Orezul se fierbe.
  4. Untul sau margarina se pune la incins, se prajeste faina si se stinge cu supa limpede de pui. Se amesteca cu orezul si cu mandarinele. Se adauga vinul alb si sosul de soia. Se da o data totul in clocot.
  5. Se freaca galbenusul cu smantan si cu sosul obtinut se leaga supa.

Pofta Buna!

Supa de pui

Timp de preparare: cca 1 1/2 ora
Cca 890 kcal/portie
Se consuma cu franzela proaspata

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 2 morcovi
  • 1 bucata de telina
  • 1 l. s. ulei
  • 1 pui pentru supa (1,5 - 2 kg)
  • sare
  • 100 gr unt
  • 100 gr faina
  • piper

Mod de preparare:

  1. Legumele pentru supa se taie marunt si se prajesc in ulei. Puiul, impreuna cu legumele prajite, se pune intr-o oala cu 1 1/2 l apa rece, se acopera, se sareaza si se fierbe. Se reduce focul si in cca 3/4 ora puiul trebuie sa fie fiert.
  2. Se scoate puiul din supa si se lasa sa se raceasca. Se indeparteaza pielea, se scoate carnea de pe oase si se taie in bucati.
  3. Se strecoara supa, legumele se trec prin sita si se pun deoparte.
  4. Se face un sos din unt si faina, se amesteca bine si treptat se adauga in supa racita. Se condimenteaza cu piper si se fierbe aproximativ 5 minute. Se pune din nou carnea de pui in supa si se incalzeste aproximativ 2 minute.

Pofta Buna!

Supa de legume cu cereale

Timp de preparare: cca 1 1/4 ora
Timp de muiat: cca 10 ore
Cca 270 kcal/portie
Se consuma cu paine integrala

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 100 gr grau
  • 1 fir de usturoi verde
  • 2 gulii
  • 2 morcovi
  • 2 l. s. unt sau margarina vegetala
  • 1 l supa limpede de legume (vezi reteta Supa limpede de legume, sau din plic)
  • 150 gr mazare proaspata
  • 3 l. s. smantana
  • putina sare
  • piper proaspat macinat
  • nucsoara
  • cateva frunze de patrunjel

Mod de preparare:

  1. Graul se pune intr-un castron plin cu apa se acopera si se lasa 10 ore la muiat.
  2. Usturoiul se taie rondele, guliile si morcovii se taie fasii subtiri.
  3. Se pune untura intr-un castron la incins li secalesc legumele. Se adauga supa limpede si semintele de grau. Supe se fierbe la foc potrivit. Cu 1/4 de ora inainte de a se termina supa, se adauga mazarea si se continua fierberea.
  4. Se amesteca supa cu smantana si se omogenizeaza pana devine fina, se condimenteaza cu sare, piper si nucsoara. Se orneaza cu frunze de patrunjel.

Pofta Buna!

Supa de morcovi cu galuste de avocado

Timp de preparare: cca 1/4 ora
Cca 360 kcal/portie
Se consuma cu franzela proaspata

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 500 gr morcovi
  • 40 gr unt sau margarina
  • 1 l. s. sare
  • 65 gr gris
  • 875 ml supa limpede de carne (vezi reteta Supa de carne, sau din plic)
  • 1 ou proaspat
  • 2 l. s. frunze de patrunjel tocate
  • piper proaspat macinat
  • praf de enibahar
  • 1 v. d. c. zahar
  • zeama de la 1 portocala
  • 1 avocado (250 gr)

Mod de preparare:

  1. Morcovii se taie cuburi sau fasii, se calesc in untura, se stinge cu 125 ml supa de carne; se fierbe la foc potrivit inca cca 15 minute, apoi se lasa sa se raceasca.
  2. Se fierbe 1/8 l apa cu sare si unt, in care se presara grisul. Se lasa la fiert pana cand grisul se ridica la suprafata. Se ia vasul de pe foc. Se adauga oul si frunzele de patrunjel.
  3. Cu doua lingurite se modeleaza 12-16 galuste de gris. Aceste galuste se fierb aproximativ 5 minute in apa, la foc redus.
  4. Morcovii se paseaza cu mixerul, se pun intr-un castron, se adauga restul de supa, dupa care se da in clocot. Se condimenteaza, se adauga zahar si zeama de portocale dupa gust.
  5. Avocado se taie in doua in lungime, se indeparteaza samburii, din mijlocul fructului se modeleaza galuste rotunde si se adauga in supa.
  6. Se incalzeste din nou, nu se fierbe! Se adauga si galustele de gris.

Pofta Buna!