Budinca de taitei

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 3/4 ora

Ingrediente:

  • 150 gr taitei
  • 1/2 lingurita sare
  • 1 l lapte
  • 500 gr branza de vaci
  • 100 gr unt
  • 1/4 l smintina
  • 50 gr stafide
  • 50 gr gris
  • 150-200 gr zahar tos
  • 1-2 plicuri zahar vanilat
  • 30 ml rom
  • o lingura gem din caise
  • 5 oua
  • coaja de lamaie

Mod de preparare:

  1. In laptele clocotit (cratita nu se aseaza direct pe flacara, ca sa nu se afume laptele), se pun taiteii in forma de ploaie, amestecand mereu cu lingura, ca sa nu se lipeasca unii de altii; se fierb numai 6-7 minute, la foc mic, ca laptele sa nu scada complet.
  2. Cand sunt aproape reci, se adauga untul moale, galbenusurile, gemul, stafidele inmuiate dinainte cu jumatate din cantitatea de rom, branza de vaci bine maruntita, vanilie, coaja de lamaie, smantana, grisul si sarea, amestecandu-se bine.
  3. Albusurile se bat spuma, se adauga zaharul tos, si restul de rom; spuma se bate in continuare pana cand se intareste din nou, apoi se pune in compozitia precedenta si se rastoarna usor cu lingura ca sa se amestece, dar nu prea mult.
  4. Se pune intr-o cratita sau tava de cca 2 1/2 l dinainte tapetata, se niveleaza cu lopatica din plastic (cu care se aduna de pe vas) si se coace 50-60 minute in cuptorul bine infierbantat, la foc mijlociu.
  5. Nu se deschide cuptorul 30 minute; dupa aceea focul se poate reduce.
  6. Budinca, frumos rumenita, se serveste din vasul in care s-a copt, fierbinte sau reincalzita la cuptor sau pe un vas cu apa fierbinte, acoperita.

Pofta Buna!

Inghetata de vanilie

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 3 ore

Ingrediente:

  • 5 oua
  • 80-100 gr zahar tos
  • 1/2 l lapte
  • o lingura rom
  • un plic cu zahar vanilat
  • 100 gr frisca batuta spuma

Mod de preparare:

  1. Albusurile se bat spuma tare intr-un vas smaltuit de 2-3 l.
  2. Se adauga zaharul tos si romul si se bat in continuare, pana cand se intaresc din nou; apoi se pun galbenusurile si laptele.
  3. In compozitie se poate pune, cand aceasta este rece, si 100 gr frisca batuta spuma, cu care se amesteca.
  4. Totul se bate imediat cu telul in forma de para, pe un vas cu apa clocotita, timp de 8-10 minute.
  5. Dupa ce se infierbanta bine si se bate tot timpul repede, insistand pe fundul vasului, ca sa nu se coaguleze; pasta se omogenizeaza si incepe sa se ingroase. Cind se ia de pe foc, se pune zaharul vanilat si, facultativ, se adauga un paharel de lichior cu aroma preferata.
  6. Se lasa sa se raceasca cateva minute dupa care se pune in tavite la congelator in tavite sau in cupe.

Pofta Buna!

Lapte de pasare

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 1/2 ora

Ingrediente:

  • 4 oua
  • 100 gr zahar tos
  • 500 ml lapte
  • zahar vanilat

Mod de preparare:

  1. Albusurile se bat spuma (se pot pune 2 albusuri in plus), se adauga zaharul tos 20 gr pentru fiecare albus si spuma se bate in continuare pana se intareste ca o zapada.
  2. Intr-o cratita de 1 1/2 l, se pune laptele sa se infierbante impreuna cu zaharul vanilat.
  3. Se ia cate o lingura cu varf din spuma si se pun 2-3 bulgari si se pun unul langa altul, in laptele fierbinte se lasa la fiert 1 min.
  4. Cu restul de spuma se va proceda la fel. Intr-o craticioara galbenusurile se freaca cu o lingura de zahar si se dilueaza cu 50 ml lapte rece, apoi se toarna in suvoi laptele fierbinte in care au fiert bulgari amestecandu-se tot timpul.
  5. Dupa aceea, craticioara se pune pe un vas cu apa clocotita, compozitia se bate 10 min insistand pe fundul craticioarei.
  6. Galbenusurile leaga lichidul in care se pun, numai daca se infierbanta, fara sa ajunga la punctul de fierbere.
  7. Dupa ce s-a racit, se toarna in jurul bulgarilor, avand grija sa nu-i pateze.

Pofta Buna!