Supa de conopida

Timp de preparare: cca 3/4 ora
Cca 240 kcal/portie
Se consuma cu paine prajita

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 1 conopida mica
  • 2 l. s. ceapa tocata
  • 1 l. c. unt
  • 700 ml supa limpede de legume (vezi reteta Supa limpede de legume, sau din plic)
  • 2 felii de paine prajita
  • 1 l. s. unt
  • 2 l. s. verdeturi tocate (hasmatuchi, busuioc, frunze de patrunjel)
  • 200 gr smantana
  • sare
  • putin piper alb proaspat macinat
  • nucsoara

Mod de preparare:

  1. Se rupe conopida in bucati si se taie marunt; se fierbe 2 minute in supa de legume si se lasa sa se raceasca.
  2. Codita de la conopida se taie si mai marunt si impreuna cu ceapa se prajeste in unt. Se toarna supa de legume si se fierbe inca 1/2 ora.
  3. Feliile de paine prajita se taie cuburi de 1 cm.  Intr-o tigaie se pune 1 lingura unt, in care se prajesc painea si verdeturile.
  4. Se bate supa cu mixerul pana ce devine pastoasa si se trece printr-o sita. Se toarna smantana si se condimenteaza cu sare, piper si nucsoara.
  5. Inainte de a fi servita, supa se mai da o data in clocot si se adauga crutoanele si verdeata.

Pofta Buna!

Supa limpede de peste

Pentru cca 1,2 l
Timp de preparare: cca 3/4 ore
Cca 560 kcal/portie

Ingrediente:

  • 300 gr telina, usturoi verde, fenicul
  • 2 cepe
  • 2 catei de usturoi
  • 2 l. s. ulei de masline
  • 1 kg carcasa de peste (capete fara branhii, oase de peste, cozi)
  • 200 ml vin alb
  • cateva fire de cimbru
  • frunze de patrunjel, hasmatuchi
  • 10 boabe de piper zdrobite

Mod de preparare:

  1. Se taie in cuburi mari legumele, ceapa si usturoiul.
  2. Se pun toate intr-o tigaie, se prajesc, se adauga carcasa de peste si celelalte ingrediente.
  3. Se lasa 1/2 ora sa fiarba la foc redus.
  4. Se indeparteaza spuma de deasupra.
  5. In sita se pune un servet si se strecoara supa.