Perisoare din piept de pui

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 1/2 ora

Ingrediente:

Pentru perisoare:

  • 250 gr piept pui
  • 50 gr orez
  • 50 gr ceapa
  • 3 linguri ulei
  • 2 linguri apa rece
  • un ou
  • 25 g faina
  • piper
  • marar
  • patrunjel
  • sare

Pentru sos:

  • 50 g untdelemn
  • 1/4 l apa
  • 1/2 l suc de rosii
  • ceapa rasa fin
  • 25 g faina
  • marar
  • patrunjel
  • telina
  • sare

Mod de preparare:

  1. Intr-o cratita, se infierbanta uleiul sau alta grasime cu ceapa rasa fin sau taiata marunt, un minut, se pune un varf de lingurita cu boia sau pasta de ardei, se amesteca de 2 ori si, imediat se sting cu apa.
  2. Cand clocoteste apa, se pun perisoarele si castravetii, curatati de coaja si taiati in betisoare de 1 cm grosime, sau necuratati, rasi prin razatoare cu gauri mari si scursi bine de zeama pe care o lasa.
  3. Se lasa sa fiarba 40-50 minute.
  4. Cand toate sunt fierte, se freaca bine faina cu sucul de rosii care, apoi, se amesteca cu sosul; se lasa sa fiarba cateva clocote, ca sa se lege.
  5. Se completeaza lichidul, daca a scazut, ca sosul sa cuprinda bine perisoarele si castravetii si sa aiba consistenta unei smantani subtiri.
  6. Cratita se ia de pe foc, mancarea se sareaza dupa gust si, daca mai este nevoie, se acreste cu zeama de lamaie sau cu cateva picaturi de otet.
  7. Pentru aroma, se adauga marar si, facultativ, usturoiul taiat marunt.
  8. Daca sosul este prea acru, se adauga o lingurita de zahar.
  9. Mancarea se poate servi simpla sau cu piure de cartofi.
  10. Smantana se adauga la masa.

Pofta Buna!

Crochete din oua

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 1/2 ora

Ingrediente:

  • 3-4 oua fierte tari
  • o lingura smantana groasa (50 ml)
  • o lingurita cu varf patrunjel taiat marunt
  • un varf de cutit piper
  • 1/2 lingurita sare fina
  • un ou crud
  • 100 g franzela
  • 30 g unt sau ulei
  • 20 g faina
  • o ceapa mica

Mod de preparare:

  1. Ouale, taiate cat mai marunt, se amesteca cu oul crud, franzela fara coaja, inmuiata bine in apa rece si stoarsa, smantana, ceapa taiata marunt si calita, un minut, in unt sau ulei, piperul, sarea, faina si patrunjelul se amesteca bine.
  2. Se ia cate o lingurita cu varf din compozitie si se formeaza crochete care, apoi, se trec bine prin faina si se prajesc.
  3. Se pastreaza calde pe un vas cu apa fierbinte.
  4. Se servesc cu sote-uri calde de legume: morcovi, spanac, cartofi, mazare, etc., sau cu mancare de legume fara carne, sau numai cu sosuri de rosii sau macris, piure de spanac etc., ca fel intai, sau ca fel doi, dupa supa sau ciorba.

Pofta Buna!

Supa crema de broccoli

Timp de preparare: cca 3/4 ora
Cca 230 kcal/portie
Se consuma cu paine prajita

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 500 gr broccoli
  • 1 ceapa
  • 2 l. s. unt
  • 1/2 l. s. faina integrala
  • 1 l supa limpede de legume (vezi reteta Supa limpede de legume, sau din plic)
  • sare
  • piper negru proaspat macinat
  • enibahar macinat
  • 1 v. d. c. piper Cayenne
  • 1 v. d. c. nucsoara
  • 4 l. s. smantana
  • 1-2 l. s. frunze de migdal
  • 1 v. d. c. frunze de lamaita

Mod de preparare:

  1. Se desface in bucati broccoli si se toaca. Ceapa se taie fin.
  2. Untul se pune intr-o cratita la incins, se prajeste ceapa pana devine sticloasa, se adauga broccoli tocat si se da o data in clocot.
  3. Se presara cu faina, se incorporeaza supa de legume si se condimenteaza cu sare, piper, enibahar, piper Cayenne si nucsoara. Supa se fierbe aproximativ 10 minute la foc potrivit.
  4. Supa se bate cu mixerul si se incalzeste inca o data. Se adauga smantana. Supa se orneaza cu frunze de migdal si frunze de lamaita.

Pofta Buna!