Crochete de gris

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 1/2 ora

Ingrediente:

  • 750 ml lapte
  • 100 gr gris
  • un varf de cutit sare
  • coaja rasa de lamaie sau o lingurita gem din coji de portocale
  • 1 ou
  • faina
  • pesmet
  • ulei

Mod de preparare:

  1. Intr-o craticioara de 1 l se pune laptele sa fiarba (dar nu direct pe flacara).
  2. Cand clocoteste, se adauga grisul in forma de ploaie care se lasa sa fiarba 5-6 minute, amestecand mereu pana se ingroasa.
  3. Cand este aproape rece, se adauga oul intreg, coaja de lamaie sau gemul din coji de portocale, sau vanilie pentru aroma.
  4. Se ia cate un varf de lingurita din compozitie si, pe foaia de naylon, presarata cu faina sau pesmet, se formeaza crochete de 5-6 cm lungime sau papanasi de 1 cm grosime.
  5. Cand toate sunt gata, se incalzeste tigaia goala, 3-4 minute si in ea se pune, apoi ulei intr-un strat de 2-3 mm grosime.
  6. Crochetele se rumenesc frumos si se servesc calde, pudrate cu zahar cu vanilie.
  7. Sunt bune si reci.

Pofta Buna!

Galuste cu prune

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 3/4 ora

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 350-400 gr branza de vaci
  • 2 oua de marime mijlocie
  • 100 gr franzela fara coaja
  • 50 gr faina
  • 50 gr gris
  • 250 gr prune mai mici (brumarii)
  • sare
  • 50 gr pesmet
  • 50 ml ulei
  • zahar pudra
  • vanilie

Mod de preparare:

  1. Branza de vaci se marunteste bine cu dosul furculitei, impreuna cu franzela inmuiata,o clipa, in apa rece si bine stoarsa; se adauga apoi, ouale, faina,si grisul si se amesteca totul cu furculita, pana cand se omogenizeaza.
  2. Compozitia este moale dar nu se mai adauga nimic in ea. Se pune pe o foaie de naylon, presarata bine cu o lingura cu varf de faina si, fara sa se framante se rasuceste in forma de sul, care, apoi se taie in sferturi, iar acestea la randul lor, in 5-6 felii.
  3. Se desprinde cu cutitul, cate o felie, se aseaza pe faina, se pune o pruna nu prea mare pe ea si se aduna aluatul in jurul ei, formand o galusca rotunda, ca o bila care, apoi, se trece abundent prin faina si se lasa pe foaia de naylon.
  4. In acest timp, o cratita de 3-4 l se umple mai mult de jumatate cu apa rece in care se pune pe o lingurita cu varf de sare. Cind clocoteste, se pun toate galustele, miscand cratita, ca acestea sa nu se lipeasca de fundul ei. Se lasa sa fiarba 10 minute cu capacul tras putin la o parte; dupa ce apa a inceput sa dea in clocot, focul se reduce, ca galustele sa fiarba in clocote mici.
  5. Se ia cratita de pe foc, si se lasa acoperita 15 minute, ca galustele sa se umfle bine.
  6. Se scot, apoi cu spumiera cate 2-3, se trec usor prin pesmet prajit si se pudreaza cu zahar si vanilie.
  7. Sunt foarte fragede, daca se servesc imediat.

Pofta Buna!