Dificultate mica
Timp de preparare: cca 1/2 ora

Ingrediente:

  • 500 gr zahar
  • 250 ml apa
  • lingurita zeama de lamaie sau otet, sau o lingurita cu varf glucoza (sirop vascos)
  • 50 gr cacao sau 100-150 gr ciocolata
  • 50-80 gr unt

Mod de preparare:

  1. Cand este necesara o cantitate mai mare de glazura, pentru tort, sau alte prajituri se va proceda astfel: intr-o olita sau craticioara de 1 l (folosita numai in acest scop), asezata pe foc, se amesteca zaharul, apa, zeama de lamaie, otetul sau glucoza, cu o lingura metalica, pana cand zaharul se dizolva complet; apoi siropul se fierbe in continuare, acoperit cu o farfurie de portelan pana cand se leaga bine, facand si proba in apa rece, se ia de pe foc si in el se adauga cacao cernut sau ciocolata rasa , mestecand fara intrerupere, cu lingura , pana cand se incorporeaza bine.
  2. Glazura se poate lasa si alba daca nu se foloseste imediat, urmand a se colora la nevoie cu cacao, ciocolata sau diferite culori vegetale dupa gust. In acest caz, dupa ce proba a fost buna se lasa sa se raceasca putin siropul si cand este pe jumatate racit, se freaca cu lingura pana cand se raceste, se albeste si se taie ca si serbetul.
  3. Daca pe lingura cu care s-a amestecat in sirop s-au format cristale, se va folosi alta lingura curata.
  4. Dupa ce s-a ingrosat, fara cristale de zahar, dupa frecare, se adauga cacao sau culoarea si aroma dorita.
  5. Glazura se poate pastra in punga de nylon ca sa ramina moale; la nevoie se incalzeste pe apa calda.
  6. Se poate folosi fara unt.

Pofta Buna!