Dificultate medie
Timp de preparare: cca 3/4 ora

Ingrediente:

  • 750 gr-1 kg carne
  • 300-400 gr ceapa
  • 100 ml ulei
  • 200 ml suc de rosii
  • 100 ml vin
  • 4-5 felii de lamaie
  • o ramura de cimbru
  • o foaie de dafin
  • cate un varf de cutit de piper si ienibahar
  • usturoi (3-4 catei)
  • sare

Mod de preparare:

  1. Carnea, taiata in bucati de marime mijlocie, se pune intr-o cratita de la suprafata, se presara, apoi cu 1/2 lingurita cu sare, se adauga 3-4 linguri cu zeama de la marinare sau apa simpla si se lasa sa fiarba acoperita, la foc mic, sau se introduce, tot acoperita la cuptor, unde se lasa circa o ora, pana cand se inmoaie pe jumatate, adaugand pe parcurs apa ca sa nu se arda sosul.
  2. Dupa aceea, se pune ceapa taiata in felii subtiri care se amesteca cu carnea si se lasa sa fiarba 10 minute, acoperite pana cand se inmoaie putin ceapa.
  3. Se adauga apoi sucul de rosii, vinul, feliile de lamaie, foaia de dafin, cimbrul, condimentele si circa 200 ml apa.
  4. Carnea se fierbe in continuare, acoperita, completand mereu cu apa cat este necesar, ca sa nu scada lichidul si sa se arda ceapa si amestecand mai des, pana cand se inmoaie carnea si ceapa.
  5. Ceapa nu trebuie sa se terciuiasca, numai sa se inmoaie; daca, pe parcurs, se arde intr-o parte, nu se mai pune apa, ci se schimba imediat mancarea in alta cratita, altfel ceapa va deveni maronie si mancarea va capata un gust amar.
  6. Cand toate sunt fierte, ceapa trebuie sa fie ca un sos mai gros.
  7. Se adauga usturoiul taiat marunt (facultativ), se sareaza si se acreste, dupa gust si se lasa la cuptor inca 10 minute, ca sa se ridice uleiul.
  8. Se serveste rece ca fel intai.

Pofta Buna!