Supa Borsch

Timp de preparare: cca 1 ora
Cca 250 kcal/portie
Se consuma cu paine neagra

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 1 catel de usturoi
  • 1 ceapa
  • 2 morcovi
  • 50 gr usturoi verde
  • 50 gr telina
  • 2 radacini de patrunjel
  • 2 sfecle rosii
  • 250 gr cartofi
  • 2-3 l. s. unt
  • 100 gr varza acra
  • 2 l. s. pasta de rosii
  • 1,2 l supa limpede de legume (vezi reteta Supa limpede de legume, sau din plic)
  • 1 foaie de dafin
  • 1 l. c. chimen
  • sare
  • piper negru proaspat macinat
  • cuisoare
  • 150 gr smantana

Mod de preparare:

  1. Se toaca marunt ceapa si usturoiul. Legumele se taie in cuburi mici. Cartofii se curata si se taie in cuburi.
  2. Untul se pune intr-o cratita la incins, se prajeste usturoiul, se adauga ceapa. Restul legumelor, fara cartofi, se pun peste ceapa si se calesc.
  3. Varza acra se despica si impreuna cu cartofii se adauga la legume. Se toarna pasta de rosii si supa limpede.
  4. In compozitie se pun foile de dafin, chimenul si se condimenteaza cu sare, piper si cuisoare. Se fierbe 20 de minute la foc potrivit. Supa se servste cu smantana.

Pofta Buna!

Perisoare din piept de pui

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 1/2 ora

Ingrediente:

Pentru perisoare:

  • 250 gr piept pui
  • 50 gr orez
  • 50 gr ceapa
  • 3 linguri ulei
  • 2 linguri apa rece
  • un ou
  • 25 g faina
  • piper
  • marar
  • patrunjel
  • sare

Pentru sos:

  • 50 g untdelemn
  • 1/4 l apa
  • 1/2 l suc de rosii
  • ceapa rasa fin
  • 25 g faina
  • marar
  • patrunjel
  • telina
  • sare

Mod de preparare:

  1. Intr-o cratita, se infierbanta uleiul sau alta grasime cu ceapa rasa fin sau taiata marunt, un minut, se pune un varf de lingurita cu boia sau pasta de ardei, se amesteca de 2 ori si, imediat se sting cu apa.
  2. Cand clocoteste apa, se pun perisoarele si castravetii, curatati de coaja si taiati in betisoare de 1 cm grosime, sau necuratati, rasi prin razatoare cu gauri mari si scursi bine de zeama pe care o lasa.
  3. Se lasa sa fiarba 40-50 minute.
  4. Cand toate sunt fierte, se freaca bine faina cu sucul de rosii care, apoi, se amesteca cu sosul; se lasa sa fiarba cateva clocote, ca sa se lege.
  5. Se completeaza lichidul, daca a scazut, ca sosul sa cuprinda bine perisoarele si castravetii si sa aiba consistenta unei smantani subtiri.
  6. Cratita se ia de pe foc, mancarea se sareaza dupa gust si, daca mai este nevoie, se acreste cu zeama de lamaie sau cu cateva picaturi de otet.
  7. Pentru aroma, se adauga marar si, facultativ, usturoiul taiat marunt.
  8. Daca sosul este prea acru, se adauga o lingurita de zahar.
  9. Mancarea se poate servi simpla sau cu piure de cartofi.
  10. Smantana se adauga la masa.

Pofta Buna!

Ciorba de burta

Dificultate medie

Ingrediente:

  • 1/2 kg burta (curatata si apoi cantarita)
  • 1/2 kg zarzavat de supa (morcov, patrunjel, telina)
  • o ceapa mare (100 gr)
  • 6-8 catei de usturoi
  • o lamaie
  • 1-2 galbenusuri
  • 2 l. s. ulei
  • 100 ml smantana
  • cca 300 gr oase vitel
  • leustean, patrunjel, telina (frunze)

Mod de preparare:

  1. Se procura stomacul intreg, se taie in jumatate, spalindu-se apoi bine, scurs de apa, se presara apoi cu o lingurita cu varf de bicarbonat cu care se freaca bine si se lasa pana a doua zi la rece.
  2. A doua zi, se va limpezi din nou in 2-3 ape reci, ramanand alba si fara miros. Stomacul astfel curatat, se pune la fiert in 3 l de apa rece, impreuna cu oasele de vitel si o lingurita rasa de sare. Fierbe in 3-4 ore sau chiar mai mult.
  3. Dupa circa 2 ore, se adauga zarzavatul si ceapa taiata in sferturi , fierbandu-se in continuare acoperite la foc mic, pana cand se inmoaie bine “burta”, completand cu apa atunci cand aceasta scade.
  4. Burta fiarta se scoate din supa, se taie fasii de 1/2 cm pe lungime, iar acestea in bucati lungi de 3-4 cm. Bucatile se pun in supa strecurata, completand cu apa cat dorim sa fie de deasa si lasand sa mai fiarba cateva clocote.
  5. Se ia de pe foc, se sareaza, se acreste, dupa gust cu zeama de lamiie, se drege fierbinte cu galbenus si smantana sau iaurt si se presara cu frunzele mentionate, taiate marunt.
  6. Se pun deasupra 2 linguri de ulei si usturoiul tocat (sau mai mult, dupa dorinta).
  7. In lipsa lamaiei, ciorba se poate acri cu sare de lamaie, otet sau bors.
  8. Daca ciorba este prea rara, se pot face galuste din albusul ramas de la galbenusul folosit la dres. Galustele se pun in ciorba, cand aceasta este complet fiarta, inainte de a se lua de pe foc si apoi se finiseaza ca mai sus.

Pofta Buna!

Supa de cartofi cu smantana

Timp de preparare: cca 1 ora
Cca 570 kcal/portie
Se consuma cu paine alba din cereale

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 100 gr ceapa
  • 200 gr cartofi curatati
  • 50 gr usturoi verde
  • 50 gr telina
  • 2 l. s. unt
  • 1,2 l supa limpede de carne (vezi reteta Supa de carne, sau din plic)
  • 200 gr slanina afumata
  • 200 gr smantana
  • sare
  • nucsoara
  • 2 l. s. usturoi verde taiat marunt

Mod de preparare:

  1. Ceapa, cartofii, usturoiul si telina se taie cuburi mai mari si impreuna cu untul se pun intr-o cratita si se calesc. Se adauga supa de carne si se fierbe 3/4 ora la foc redus.
  2. Slanina se pune intr-o tigaie, se prajeste pana se rumeneste si se scurge de grasime.
  3. Supa de cartofi se paseaza cu un mixer, se condimenteaza cu sare si nucsoara, se adauga smantana, pana se obtine o pasta omogena. Slanina si usturoiul se pun cand se serveste supa.

Pofta Buna!