Pasteta de ficat cu ciuperci

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 1/2 ora

Ingrediente:

  • 300 gr ficat de vitel sau pasare
  • 1/4 kg ciuperci albe
  • 1/4 kg carne de vitel si 1/4 carne de porc mai slaba
  • 50 gr slanina afumata
  • o ceapa mare
  • 100 ml smantana dulce
  • 4 oua
  • 2 linguri rom sau coniac
  • condimente de pasteta
  • sare

Mod de preparare:

  1. Carnea impreuna cu ceapa calita, un minut in ulei, ciupercile bine spalate si slanina se trec prin masina de tocat de 2 ori.
  2. La tocatura se adauga romul sau coniacul, sarea, toate condimentele, sau, dupa preferinta, galbenusurile si smantana si se amesteca bine.
  3. Albusurile, batute cu spuma, se amesteca cu compozitia usor, prin rasturnare, cu ajutorul telului.
  4. In forma (sau formele), unsa bine cu unt solid, se pune jumatate din compozitie, apoi ficatul taiat in felii de 1 cm grosime care se presara cu condimentele si apoi, cealalta jumatate de tocatura; se niveleaza si se preseaza putin cu lingura ca sa nu ramana goluri in interior.
  5. Forma se introduce in cuptorul bine infierbantat, neacoperita, in tava cu apa fierbinte.
  6. Pasteta se lasa sa se coaca cca o ora. Dupa 30 minute, cand s-a ridicat bine, focul se reduce la mijlociu; daca s-a rumenit prea mult, se acopera cu o hartie.
  7. Se lasa in tava pana cand se raceste, apoi se trece cu cutitul pe margini, se acopera cu platoul de servit si, apoi, se rastoarna.

Pofta Buna!

Ciorba de agrise

Dificultate medie

Ingrediente:

  • cca 250 gr carne sau oase de porc afumate
  • 1/4 kg agrise verzi (necoapte)
  • o ceapa de marime mijlocie
  • 40 gr orez
  • 1 galbenus
  • 100 ml smantana
  • patrunjel
  • sare

Mod de preparare:

  1. Carnea sau oasele se pun la fiert cu cca 2 l apa rece si o ceapa taiata marunt.
  2. Cand carnea este fiarta, se adauga orezul curatat de impuritati, spalat si scurs intr-o sita din sarma si agrisele intregi, curatate de codite si se fierb circa 30 minute.
  3. Agrisele vor acri suficient ciorba. Daca este prea acra sau prea deasa, se adauga putina apa si, eventual, o lingurita cu zahar pentru a-i mai reduce din acreala. Ciorba se mai poate lega putin cu o lingurita de faina frecata cu 1-2 linguri apa rece, care se amesteca in ciorba, lasand sa fiarba cateva clocote.
  4. Se ia de pe foc si, imediat, se drege cu galbenusul si smantana, adaugand pentru aroma frunzele taiate marunt.
  5. In loc de orez, in orice ciorba sau supa prea rara, se pot adauga galuste preparate din faina si un ou mai mic sau mai mare (depinde de necesitate), care se fierb direct in ciorba sau supa la urma, cand toate componentele sunt fierte.
  6. Galustele se fac mici, (cca 2-3 cm) si vor fierbe cateva minute. Apoi, oala se ia de pe foc si ciorba se drege. Si la aceasta ciorba se pot face galuste numai din albusuri. Si ciorba de agrise se poate pregati cu 1-2 morcovi (cca 150 gr) , facultativ patrunjel si o ceapa mijlocie, toate rase prin razatoarea cu gauri mari, calite in 2 linguri untdelemn 4-5 minute.
  7. Se stinge apoi cu apa fierbinte si se fierbe bine zarzavatul. Agrisele se fierb separat 30 de minute, apoi se strivesc bine cu o furculita si se adauga asa in ciorba, numai dupa ce a fiert zarzavatul.
  8. Daca este prea rara, se adauga orez sau galuste, cum s-a aratat mai sus. Cand toate sunt fierte, oala se ia de pe foc si ciorba se drege cu galbenusuri, smantana si iaurt, sau numai cu galbenusuri si iaurt, adaugand aceleasi arome si potrivind gustul cu sare si zahar.

Pofta Buna!