Ciorba de cartofi

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 3/4 ora

Ingrediente:

  • 600 gr de cartofi
  • 2 morcovi
  • 2 radacini de patrunjel
  • o ceapa
  • o foaie de dafin
  • cateva boabe de piper
  • un ou
  • sare
  • patrunjel verde tocat
  • smantana

Mod de preparare:

  1. Zarzavatul se curata, se spala si se taie cubulete. Se pune la fiert cu 2 l de apa si sare, se adauga ceapa tocata marunt, foaia de dafin si boabele de piper.
  2. Pana ce clocoteste, curatam si spalam cartofii si-i taiem cuburi.
  3. Dupa ce zarzavatul a tras un clocot, adaugam cartofii si lasam sa fiarba 15 minute.
  4. Oul il batem intr-o farfurie ca pentru omleta.
  5. Dupa ce ciorba a fiert, o lasam cateva minute si apoi luam din zeama si punem peste ou, batand in continuare.
  6. Turnam compozitia rezultata in ciorba amestecand.
  7. Se serveste cu patrunjel verde tocat si cu smantana.

Pofta Buna!

Lasagne la cuptor

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 1 ora

Ingrediente:

  • 200 gr aluat de taitei (sau foi de lasagna din comert)
  • untura pentru uns tava
  • 200 gr de carne tocata de vita
  • o ceapa
  • un catel de usturoi
  • sare
  • piper
  • oregano
  • maghiran
  • 2 foi de dafin maruntite
  • 250 ml suc de rosii
  • 300 gr de cas (cascaval)
  • 200 ml smantana

Mod de preparare:

  1. Ceapa se taie marunt, usturoiul se zdrobeste si se amesteca cu carnea tocata.
  2. Se pune intr-o tigaie si se prajeste putin amestecand. Adaugam condimentele si 150 ml suc de rosii si 100 ml de smantana.
  3. Amestecam si lasam sa scada putin. Punem apoi deoparte sa se raceasca.
  4. Luam o tava dreptunghiulara cu peretii mai inalti, o ungem si aranjam o foaie de lasagna, un strat de umplutura de carne, felii subtiri de cas si tot asa pana incheiem cu o foaie de lasagna.
  5. Batem intr-un castronel sucul de rosii ramas cu smantana ce-o mai avem si cu restul de cas ras si compozitia rezultata o punem pe deasupra ultimei foi.
  6. Se da la cuptor cam 30-40 de minute.
  7. Se serveste cu busuioc.

Pofta Buna!

Supa de rosii

Timp de preparare: cca 1 ora
Cca 420 kcal/portie
Se consuma cu o cana de Prosecco

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 1 ceapa
  • 2 l. s. ulei
  • 4 felii de sunca fiarta
  • 1 l. c. supa limpede instant de legume sau carne
  • 600 gr pasta de rosii
  • 80 gr orez fiert
  • 2 crengute de busuioc
  • sare
  • piper proaspat macinat
  • 4 l. s. smantana
  • 4 felii de paine prajita
  • 40 felii de cascaval

Mod de preparare:

  1. Ceapa se toaca marunt si se prajeste in ulei.
  2. Sunca se taie in cuburi mici. Supa se dizolva in 100 ml apa. Se condimenteaza cu busuioc, se adauga la ceapa si se fierbe.
  3. Se toarna smantana in supa, dupa care nu se mai fierbe.
  4. Cuptorul se incalzeste la 200 C. Se prajeste painea, se taie in forme rotunde. Supa se imparte in 4 vase diferite si se acopera cu felia de paine. Se pune cate o felie de cascaval, se introduce in cuptor si se coace 10 minute.

Pofta Buna!

Supa Borsch

Timp de preparare: cca 1 ora
Cca 250 kcal/portie
Se consuma cu paine neagra

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 1 catel de usturoi
  • 1 ceapa
  • 2 morcovi
  • 50 gr usturoi verde
  • 50 gr telina
  • 2 radacini de patrunjel
  • 2 sfecle rosii
  • 250 gr cartofi
  • 2-3 l. s. unt
  • 100 gr varza acra
  • 2 l. s. pasta de rosii
  • 1,2 l supa limpede de legume (vezi reteta Supa limpede de legume, sau din plic)
  • 1 foaie de dafin
  • 1 l. c. chimen
  • sare
  • piper negru proaspat macinat
  • cuisoare
  • 150 gr smantana

Mod de preparare:

  1. Se toaca marunt ceapa si usturoiul. Legumele se taie in cuburi mici. Cartofii se curata si se taie in cuburi.
  2. Untul se pune intr-o cratita la incins, se prajeste usturoiul, se adauga ceapa. Restul legumelor, fara cartofi, se pun peste ceapa si se calesc.
  3. Varza acra se despica si impreuna cu cartofii se adauga la legume. Se toarna pasta de rosii si supa limpede.
  4. In compozitie se pun foile de dafin, chimenul si se condimenteaza cu sare, piper si cuisoare. Se fierbe 20 de minute la foc potrivit. Supa se servste cu smantana.

Pofta Buna!

Perisoare din piept de pui

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 1/2 ora

Ingrediente:

Pentru perisoare:

  • 250 gr piept pui
  • 50 gr orez
  • 50 gr ceapa
  • 3 linguri ulei
  • 2 linguri apa rece
  • un ou
  • 25 g faina
  • piper
  • marar
  • patrunjel
  • sare

Pentru sos:

  • 50 g untdelemn
  • 1/4 l apa
  • 1/2 l suc de rosii
  • ceapa rasa fin
  • 25 g faina
  • marar
  • patrunjel
  • telina
  • sare

Mod de preparare:

  1. Intr-o cratita, se infierbanta uleiul sau alta grasime cu ceapa rasa fin sau taiata marunt, un minut, se pune un varf de lingurita cu boia sau pasta de ardei, se amesteca de 2 ori si, imediat se sting cu apa.
  2. Cand clocoteste apa, se pun perisoarele si castravetii, curatati de coaja si taiati in betisoare de 1 cm grosime, sau necuratati, rasi prin razatoare cu gauri mari si scursi bine de zeama pe care o lasa.
  3. Se lasa sa fiarba 40-50 minute.
  4. Cand toate sunt fierte, se freaca bine faina cu sucul de rosii care, apoi, se amesteca cu sosul; se lasa sa fiarba cateva clocote, ca sa se lege.
  5. Se completeaza lichidul, daca a scazut, ca sosul sa cuprinda bine perisoarele si castravetii si sa aiba consistenta unei smantani subtiri.
  6. Cratita se ia de pe foc, mancarea se sareaza dupa gust si, daca mai este nevoie, se acreste cu zeama de lamaie sau cu cateva picaturi de otet.
  7. Pentru aroma, se adauga marar si, facultativ, usturoiul taiat marunt.
  8. Daca sosul este prea acru, se adauga o lingurita de zahar.
  9. Mancarea se poate servi simpla sau cu piure de cartofi.
  10. Smantana se adauga la masa.

Pofta Buna!

Pasteta din ficat de vitel sau porc

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 3/4 ora

Ingrediente:

  • 1 kg ficat de vitel sau de porc
  • 300 gr ceapa
  • 100 ml ulei
  • 200 gr unt
  • 30 ml rom sau coniac
  • 150 ml smintina groasa
  • cate 1/2 lingurita condimente de pasteta (piper, ienibahar, coriandru, nucsoara)
  • 250 gr ciuperci
  • sare

Mod de preparare:

  1. Ceapa taiata marunt se caleste, 2-3 minute, intr-o cratita, in ulei, apoi se pun ciupercile bine spalate, taiate felii, lasandu-le sa fiarba acoperite la foc mic, pana cand scade complet apa pe care o lasa.
  2. Dupa aceea, se adauga ficatul taiat in feli groase de 3 cm, condimentele, romul sau coniacul.
  3. Se lasa ficatul acoperit cca 15-20 minute, intorcandu-l pe toate partile pana cand se inmoaie, apoi cratita se ia imediat de pe foc, deoarece ficatul se intareste daca se prajeste prea mult.
  4. Rece, se trece prin masina de tocat de 2 ori.
  5. Untul se freaca pana ce se inmoaie si se adauga ficatul si smantana amestecandu-se bine; apoi, se adauga dupa gust, sare fina.
  6. Compozitia se aranjeaza pe platou, se tine la rece, sau cu pasta moale se fac sandwichiuri.

Pofta Buna!

Crochete din oua

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 1/2 ora

Ingrediente:

  • 3-4 oua fierte tari
  • o lingura smantana groasa (50 ml)
  • o lingurita cu varf patrunjel taiat marunt
  • un varf de cutit piper
  • 1/2 lingurita sare fina
  • un ou crud
  • 100 g franzela
  • 30 g unt sau ulei
  • 20 g faina
  • o ceapa mica

Mod de preparare:

  1. Ouale, taiate cat mai marunt, se amesteca cu oul crud, franzela fara coaja, inmuiata bine in apa rece si stoarsa, smantana, ceapa taiata marunt si calita, un minut, in unt sau ulei, piperul, sarea, faina si patrunjelul se amesteca bine.
  2. Se ia cate o lingurita cu varf din compozitie si se formeaza crochete care, apoi, se trec bine prin faina si se prajesc.
  3. Se pastreaza calde pe un vas cu apa fierbinte.
  4. Se servesc cu sote-uri calde de legume: morcovi, spanac, cartofi, mazare, etc., sau cu mancare de legume fara carne, sau numai cu sosuri de rosii sau macris, piure de spanac etc., ca fel intai, sau ca fel doi, dupa supa sau ciorba.

Pofta Buna!

Supa de miel cu sofran

Timp de preparare: cca 1 3/4 ora
Cca 270 kcal/portie
Se consuma cu bagheta cu usturoi

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 500 gr oase de miel
  • 150 gr carne de miel
  • 1 ceapa
  • 1 legatura de verdeturi pentru supa
  • 5 boabe de piper
  • 2 catei de usturoi
  • 1 v. d. c. rozmarin si cimbru
  • sare
  • cateva fire de sofran
  • 100 gr dovleac Zucchini
  • 4 galbenusuri de oua proaspete
  • 100 gr smantana dulce

Mod de preparare:

  1. Oasele si carnea de miel se pun intr-un litru de apa rece la fiert. Ceapa se injumatateste si se prajeste. Impreuna cu verdeturile si boabele de piper, se pune in supa si se fierbe 1 1/2 ora.
  2. Carnea se taie in cuburi mici, supa se trece printr-o sita, se sareaza si impreuna cu firele de sofran si se fierbe inca 10 minute. Zucchini se taie cuburi mici.
  3. Se bat galbenusurile cu smantana. Supa se ia de pe foc si se adauga in ea compozitia de ou cu smantana. Zucchini si cuburile de carne se adauga la sfarsit in supa.

Pofta Buna!

Tartine cu pasta din oua fierte

Timp de preparare: cca 1/2 ora

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 3 - 4 oua
  • o lingurita cu virf mustar
  • o lingura zeama de lamaie
  • 1 v. d. c. de piper sau dupa gust
  • cca 100 gr unt sau ulei sau 100 ml smantana
  • o ceapa mijlocie, facultativ
  • sardele sau pasta de sardele

Mod de preparare:

  1. Ouale fierte tari se taie marunt cu cutitul, se adauga mustarul, zeama de lamaie si uleiul, treptat, ca la maioneza, sau se leaga pasta cu unt moale sau smantana.
  2. Se poate pune dupa dorinta ceapa rasa fin sau ceapa verde, taiata marunt, cu frunze cu tot, piper macinat si pasta de sardele (ansoa) sau sardele cu tot ulei (in care caz nu se mai pune ulei sau unt, sau se pune numai cat este necesar, ca sa se lege compozitia).
  3. Se ung tartinele si se decoreaza dupa gust.

Pofta Buna!

Supa de spanac

Timp de preparare: cca 1/2 ora
Cca 300 kcal/portie
Se consuma cu paine alba

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 350 gr spanac
  • 1 catel de usturoi tocat
  • 40 gr ceapa tocata
  • 2 l. s. unt
  • 600 ml supa limpede de legume (vezi reteta Supa limpede de legume, sau din plic)
  • 200 gr smantana
  • sare
  • putin piper proaspat macinat
  • nucsoara

Pentru galustele din branza:

  • 100 gr branza de vaci
  • 1 galbenus de ou proaspat
  • 50 gr paine alba rasa fin

Mod de preparare:

  1. Se fierbe spanacul in apa cu sare, se strecoara si se lasa sa se scurga.
  2. Se pune intr-o cratita untul la incins, se prajesc usturoiul si ceapa; se aduga frunzele de spanac si se completeaza cu supa de legume.
  3. Se fierbe la foc mic 1/4 ora. Supa se bate cu mixerul, pana se obntine o pasta, care se trece printr-o sita. Se adauga smantana si se fierbe din nou. Se condimenteaza cu sare, piper si nucsoara.
  4. Se amesteca branza cu galbenusul, cu paine a alba si se condimenteaza. Din aluat se formeaza cu ajutorul unei lingurite galuste si se fierb usor in apa sarata aproximativ 5 minute. Galustele se scurg si se servesc in supa.

Pofta Buna!