Iepure cu sos ragu

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 3/4 ora

Ingrediente:

  • cca 1 kg carne
  • 100 ml ulei
  • morcov
  • patrunjel
  • telina si ceapa
  • o foaie de dafin
  • cate un varf de cutit piper si ienibahar
  • 100 ml suc de rosii
  • 100 ml vin alb sec
  • 3-4 felii de lamaie
  • 30 g faina
  • 20 g zahar
  • o ramura de cimbru
  • sare

Mod de preparare:

  1. Zarzavatul si ceapa , rase prin razatoarea cu gauri mari, se calesc 2 minute, in tot uleiul; se sting, apoi, cu 200 ml apa fierbinte, numai cat sa cuprinda zarzavatul.
  2. Carnea, taiata in bucati, se aseaza peste zarzavat si se lasa sa fiarba acoperita, la foc mic , intorcand-o din cand in cand in sos.
  3. Cand scade sosul, se mai completeaza cu apa, nu cu zeama de marinare, deoarece, fiind acra, intareste zarzavatul.
  4. Cand carnea este suficient de moale, se scoate din sos, iar acesta se trece prin sita de sarma inoxidabila sau prin alt aparat de presat. Se pun din nou in cratita, atat sosul cat si carnea, se adauga faina frecata cu sucul de rosii rece, vinul, piperul, ienibaharul, cimbrul, feliile de lamaie fara coaja alba si apa sau zeama de la marinare, daca este nevoie, ca sa rezulte cca 7oo-800 ml sos.
  5. Intr-o tigaita, se caramelizeaza zaharul, (maro-deschis) si se stinge cu 2-3 linguri de apa fierbinte, se lasa pana cand se topeste, apoi se amesteca cu sosul si se sareaza dupa gust.
  6. Cratita se introduce in cuptor, unde se lasa 10 minute, ca sa se ridice uleiul.
  7. Se serveste rece ca fel intai.
  8. In acest sos, cand este strecurat, se pot pune 30-40 masline, impreuna cu toate celelalte ingrediente mentionate mai sus, se lasa in cuptor 20 minute, ca sa fiarba si maslinele si sa se ridice uleiul; mancarea se serveste rece.

Pofta Buna!

Perisoare din piept de pui

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 1/2 ora

Ingrediente:

Pentru perisoare:

  • 250 gr piept pui
  • 50 gr orez
  • 50 gr ceapa
  • 3 linguri ulei
  • 2 linguri apa rece
  • un ou
  • 25 g faina
  • piper
  • marar
  • patrunjel
  • sare

Pentru sos:

  • 50 g untdelemn
  • 1/4 l apa
  • 1/2 l suc de rosii
  • ceapa rasa fin
  • 25 g faina
  • marar
  • patrunjel
  • telina
  • sare

Mod de preparare:

  1. Intr-o cratita, se infierbanta uleiul sau alta grasime cu ceapa rasa fin sau taiata marunt, un minut, se pune un varf de lingurita cu boia sau pasta de ardei, se amesteca de 2 ori si, imediat se sting cu apa.
  2. Cand clocoteste apa, se pun perisoarele si castravetii, curatati de coaja si taiati in betisoare de 1 cm grosime, sau necuratati, rasi prin razatoare cu gauri mari si scursi bine de zeama pe care o lasa.
  3. Se lasa sa fiarba 40-50 minute.
  4. Cand toate sunt fierte, se freaca bine faina cu sucul de rosii care, apoi, se amesteca cu sosul; se lasa sa fiarba cateva clocote, ca sa se lege.
  5. Se completeaza lichidul, daca a scazut, ca sosul sa cuprinda bine perisoarele si castravetii si sa aiba consistenta unei smantani subtiri.
  6. Cratita se ia de pe foc, mancarea se sareaza dupa gust si, daca mai este nevoie, se acreste cu zeama de lamaie sau cu cateva picaturi de otet.
  7. Pentru aroma, se adauga marar si, facultativ, usturoiul taiat marunt.
  8. Daca sosul este prea acru, se adauga o lingurita de zahar.
  9. Mancarea se poate servi simpla sau cu piure de cartofi.
  10. Smantana se adauga la masa.

Pofta Buna!

Mancare de rosii cu carne

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 1/2 ora

Ingrediente:

  • 300-400 gr carne
  • o ceapa
  • 80-100 ml ulei
  • 25 gr faina
  • 1/4 l suc de rosii
  • 7-8 rosii mici
  • patrunjel
  • telina (frunze)
  • sare

Mod de preparare:

  1. Carnea se prajeste cu ceapa si uleiul. Dupa aceea, se freaca faina cu sucul de rosii, adaugat cite putin, ca sa nu formeze cocoloase si se toarna peste carne, completand cu apa, atat cat sa cuprinda bucatile de carne.
  2. Se lasa sa fiarba cateva clocote, ca sa se lege sosul, apoi se potriveste gustul cu sare, se adauga o frunza de telina si rosiile intregi.
  3. Mancarea se tine la cuptor 15 minute, ca sa fiarba rosiile si sa se ridice uleiul.
  4. Facultativ, se pune in sos o lingurita de zahar si se mai adauga putina sare, daca mai este nevoie.
  5. Se serveste proaspata cu patrunjel taiat marunt.

Pofta Buna!