Pate de pui cu ciuperci si coaja de portocale

Timp de preparare: cca 1 1/2 ora

Ingrediente:

Mod de preparare:

  1. Fileul de pui se da prin blender sau masina de tocat pana se obtine o pasta-piure.
  2. Se adauga ouale, sarea, mustarul si coaja de portocale.
  3. Ciupercile se spala, jumatate din ei se toaca marunt, cealalta jumatate se taie felii.
  4. Cele tocate marunt se adauga la amestecul de pui.
  5. Se adauga frisca, se amesteca bine pana la omogenizarea compozitiei.
  6. Se pune intr-o forma tapetata cu hartie de copt, ciupercile felii se incorporeaza in mijlocul pateului, forma se acopera cu folie.
  7. Forma se pune pe o tava adanca, umpluta cu apa, pana la mijlocul formei cu pate. Se tine la cuptor, la foc mediu, pana compozitia devine densa, de consistenta pateului.

Informatii nutritionale Pate de pui cu ciuperci si coaja de portocale

IMG_9837 Pate de pui cu ciuperci si coaja de portocale

sursa: www.slabuta.ro

Oua umplute “ciupercute” (reteta Craciun)

Timp de preparare: cca 1 ora
Cca 188.52 kcal/100 gr

Ingrediente:

  • 5 oua, fierte tari
  • o conserva de ton (in apa sau ulei)
  • rosii
  • maioneza de casa
  • patrunjel, pentru ornat
  • sare
  • piper

Mod de preparare:

  1. Se fierb ouale.
  2. Se taie pe lungime in 2 jumatati.
  3. Se scot galbenusurile.
  4. Separat galbenusurile se amesteca cu tonul maruntit. Se adauga sare si piper dupa gust.
  5. Se umplu albusurile cu aceasta compozitie.
  6. Se aseaza pe un platou.
  7. Deasupra se pune maioneza de casa.
  8. Iar din rosii se “decupeaza” niste “palarii” care se pun deasupra albusurilor.
  9. Intre aceste “ciupercute” se pun fire de patrunjel. Ca si cum ar fi iarba intre ciuperci.

Informatii nutritionale pentru 100 gr:

188.52 kcal * 10.7 gr proteine * 17.7 gr grasimi * 145.7 mg colesterol * 1.55 gr carbohidrati * 0.26 gr fibre * 114.85 mg sare * 0.44 gr zahar

O portie, adica o jumatate de ou umplut are in jur de 35 gr.

oua-umplute-craciun Oua umplute ciupercute (reteta Craciun)

sursa: www.slabuta.ro

Pasteta de ficat cu ciuperci

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 1/2 ora

Ingrediente:

  • 300 gr ficat de vitel sau pasare
  • 1/4 kg ciuperci albe
  • 1/4 kg carne de vitel si 1/4 carne de porc mai slaba
  • 50 gr slanina afumata
  • o ceapa mare
  • 100 ml smantana dulce
  • 4 oua
  • 2 linguri rom sau coniac
  • condimente de pasteta
  • sare

Mod de preparare:

  1. Carnea impreuna cu ceapa calita, un minut in ulei, ciupercile bine spalate si slanina se trec prin masina de tocat de 2 ori.
  2. La tocatura se adauga romul sau coniacul, sarea, toate condimentele, sau, dupa preferinta, galbenusurile si smantana si se amesteca bine.
  3. Albusurile, batute cu spuma, se amesteca cu compozitia usor, prin rasturnare, cu ajutorul telului.
  4. In forma (sau formele), unsa bine cu unt solid, se pune jumatate din compozitie, apoi ficatul taiat in felii de 1 cm grosime care se presara cu condimentele si apoi, cealalta jumatate de tocatura; se niveleaza si se preseaza putin cu lingura ca sa nu ramana goluri in interior.
  5. Forma se introduce in cuptorul bine infierbantat, neacoperita, in tava cu apa fierbinte.
  6. Pasteta se lasa sa se coaca cca o ora. Dupa 30 minute, cand s-a ridicat bine, focul se reduce la mijlociu; daca s-a rumenit prea mult, se acopera cu o hartie.
  7. Se lasa in tava pana cand se raceste, apoi se trece cu cutitul pe margini, se acopera cu platoul de servit si, apoi, se rastoarna.

Pofta Buna!

Pasteta cu sunca

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 1/2 ora

Ingrediente:

  • 300 gr sunca slaba
  • 3 oua
  • 100 gr ciuperci
  • 150 gr unt
  • 100 ml smantana groasa (se poate inlocui cu 50 gr unt)
  • 5-6 sardele
  • 80 gr ceapa
  • condimente de pasteta

Mod de preparare:

  1. Ceapa rasa fin se caleste, un minut, in 50 gr unt si se adauga ciupercile bine spalate, taiate cat mai marunt, 1/2 lingurita cu sare si condimentele, lasandu-le sa fiarba, acoperite la foc mic, pana cand scade apa ce o lasa; daca este nevoie se adauga 1-2 linguri cu apa, pana cand se inmoaie bine.
  2. Cand sunt gata, trebuie sa fie bine scazute. Ouale fierte tari se curata de coaja. Sunca se trece de 2 ori prin masina de tocat, impreuna cu ciupercile reci.
  3. La tocatura se adauga galbenusurile bine zdrobite cu furculita, albusul taiat mai mare, smantana si sardelele, amestecandu-le bine toate cu restul de unt (frecat pana ce se inmoaie); se adauga dupa gust, sare fina.
  4. Pasta se foloseste pentru sandwichiuri sau se aranjeaza pe platou ca si pastetele.

Pofta Buna!