Supa de linte

Timp de preparare: cca 1 ora
Cca 410 kcal/portie
Se consuma cu bere rece

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 2 l. s. unt sau margarina
  • 1 ceapa tocata marunt
  • 1 fir de usturoi verde, taiat
  • 400 gr piept afumat fara os
  • 3/4 l supa limpede de carne (vezi reteta Supa de carne, sau din plic)
  • 1 foaie de dafin
  • otet de vin
  • 1 v. d. c. zahar
  • 400 gr linte din conserva
  • sare
  • piper proaspat macinat
  • 2 l. s. ceapa verde, proaspat taiata

Mod de preparare:

  1. Untul sau margarina se pune intr-o cratita la incins si se prajesc ceapa si usturoiul.
  2. Pieptul afumat se taie cuburi; impreuna cu supa de carne, foaia de dafin, otetul si zaharul, se toarna peste legume.
  3. Totul se fierbe 3/4 ora.
  4. Se adauga lintea si se fierbe inca 5 minute. Supa de linte se condimenteaza si se serveste presarata cu ceapa verde.

Pofta Buna!

Tartine cu ciuperci

Timp de preparare: cca 3/4 ora

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 150 gr unt
  • 50 gr cascaval sau parmezan
  • 250 gr ciuperci
  • oceapa de marime mijlocie
  • 2 linguri ulei
  • o foaie dafin
  • 2 linguri zeama de lamaie, vin sau otet
  • 1  v. d. c. piper
  • marar
  • patrunjel
  • sare

Mod de preparare:

  1. Ciupercile bine spalate se taie marunt sau se trec prin masina de tocat.
  2. Ceapa taiata marunt se caleste un minut in ulei, apoi se adauga ciupercile, foaia de dafin, zeama de lamaie sau 50 ml vin sau o lingura de otet, piper, o lingurita de sare.
  3. Se lasa la foc mic acoperite, sa fiarba cca 30 minute, ca sa scada toata apa ce o lasa si sa se moaie.
  4. Cind se iau de pe foc, se adauga frunze de marar si patrunjel taiate marunt.
  5. Dupa ce se racesc, se amesteca cu untul frecat (sa fie moale).
  6. Pasta se sareaza si cu ea se ung tartinele; deasupra se rade cascaval sau parmezan (direct peste tartine).

Pofta Buna!

Supa fina de salata

Timp de preparare: cca 3/4 ora
Cca 280 kcal/portie
Se consuma cu franzela

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 2 l. s. unt sau margarina vegetala
  • 1 ceapa potrivita
  • 1 capatana de salata
  • 1/2 l supa limpede de legume (vezi reteta Supa limpede de legume, sau din plic)
  • sare
  • piper proaspat macinat
  • 1 v. d. c. nucsoara
  • 1 ceasca cu smantana

In plus:

  • apa cu otet
  • 4 oua
  • 2 l. s. hasmatuchi tocat fin

Mod de preparare:

  1. Untul sau margarina se pune intr-o cratita la incins. Ceapa se toaca marunt si se prajeste.
  2. Se desfac frunzele de salata si se adauga la acestea.
  3. Se incorporeaza in supa de legume si se bate cu mixerul sau cu telul, pana obtine consistenta unui piureu.
  4. Se incalzeste din nou, se condimenteaza cu sare, piper, nucsoara si se amesteca bine cu smantana.
  5. Se fierb ouale in apa cu otet. Se toarna supa in farfurii, iar deasupra se pun ouale. Se presara cu hasmatuchi.

Pofta Buna!