Supa de rosii

Timp de preparare: cca 1 ora
Cca 420 kcal/portie
Se consuma cu o cana de Prosecco

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 1 ceapa
  • 2 l. s. ulei
  • 4 felii de sunca fiarta
  • 1 l. c. supa limpede instant de legume sau carne
  • 600 gr pasta de rosii
  • 80 gr orez fiert
  • 2 crengute de busuioc
  • sare
  • piper proaspat macinat
  • 4 l. s. smantana
  • 4 felii de paine prajita
  • 40 felii de cascaval

Mod de preparare:

  1. Ceapa se toaca marunt si se prajeste in ulei.
  2. Sunca se taie in cuburi mici. Supa se dizolva in 100 ml apa. Se condimenteaza cu busuioc, se adauga la ceapa si se fierbe.
  3. Se toarna smantana in supa, dupa care nu se mai fierbe.
  4. Cuptorul se incalzeste la 200 C. Se prajeste painea, se taie in forme rotunde. Supa se imparte in 4 vase diferite si se acopera cu felia de paine. Se pune cate o felie de cascaval, se introduce in cuptor si se coace 10 minute.

Pofta Buna!

Perisoare din piept de pui

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 1/2 ora

Ingrediente:

Pentru perisoare:

  • 250 gr piept pui
  • 50 gr orez
  • 50 gr ceapa
  • 3 linguri ulei
  • 2 linguri apa rece
  • un ou
  • 25 g faina
  • piper
  • marar
  • patrunjel
  • sare

Pentru sos:

  • 50 g untdelemn
  • 1/4 l apa
  • 1/2 l suc de rosii
  • ceapa rasa fin
  • 25 g faina
  • marar
  • patrunjel
  • telina
  • sare

Mod de preparare:

  1. Intr-o cratita, se infierbanta uleiul sau alta grasime cu ceapa rasa fin sau taiata marunt, un minut, se pune un varf de lingurita cu boia sau pasta de ardei, se amesteca de 2 ori si, imediat se sting cu apa.
  2. Cand clocoteste apa, se pun perisoarele si castravetii, curatati de coaja si taiati in betisoare de 1 cm grosime, sau necuratati, rasi prin razatoare cu gauri mari si scursi bine de zeama pe care o lasa.
  3. Se lasa sa fiarba 40-50 minute.
  4. Cand toate sunt fierte, se freaca bine faina cu sucul de rosii care, apoi, se amesteca cu sosul; se lasa sa fiarba cateva clocote, ca sa se lege.
  5. Se completeaza lichidul, daca a scazut, ca sosul sa cuprinda bine perisoarele si castravetii si sa aiba consistenta unei smantani subtiri.
  6. Cratita se ia de pe foc, mancarea se sareaza dupa gust si, daca mai este nevoie, se acreste cu zeama de lamaie sau cu cateva picaturi de otet.
  7. Pentru aroma, se adauga marar si, facultativ, usturoiul taiat marunt.
  8. Daca sosul este prea acru, se adauga o lingurita de zahar.
  9. Mancarea se poate servi simpla sau cu piure de cartofi.
  10. Smantana se adauga la masa.

Pofta Buna!

Ciorba de agrise

Dificultate medie

Ingrediente:

  • cca 250 gr carne sau oase de porc afumate
  • 1/4 kg agrise verzi (necoapte)
  • o ceapa de marime mijlocie
  • 40 gr orez
  • 1 galbenus
  • 100 ml smantana
  • patrunjel
  • sare

Mod de preparare:

  1. Carnea sau oasele se pun la fiert cu cca 2 l apa rece si o ceapa taiata marunt.
  2. Cand carnea este fiarta, se adauga orezul curatat de impuritati, spalat si scurs intr-o sita din sarma si agrisele intregi, curatate de codite si se fierb circa 30 minute.
  3. Agrisele vor acri suficient ciorba. Daca este prea acra sau prea deasa, se adauga putina apa si, eventual, o lingurita cu zahar pentru a-i mai reduce din acreala. Ciorba se mai poate lega putin cu o lingurita de faina frecata cu 1-2 linguri apa rece, care se amesteca in ciorba, lasand sa fiarba cateva clocote.
  4. Se ia de pe foc si, imediat, se drege cu galbenusul si smantana, adaugand pentru aroma frunzele taiate marunt.
  5. In loc de orez, in orice ciorba sau supa prea rara, se pot adauga galuste preparate din faina si un ou mai mic sau mai mare (depinde de necesitate), care se fierb direct in ciorba sau supa la urma, cand toate componentele sunt fierte.
  6. Galustele se fac mici, (cca 2-3 cm) si vor fierbe cateva minute. Apoi, oala se ia de pe foc si ciorba se drege. Si la aceasta ciorba se pot face galuste numai din albusuri. Si ciorba de agrise se poate pregati cu 1-2 morcovi (cca 150 gr) , facultativ patrunjel si o ceapa mijlocie, toate rase prin razatoarea cu gauri mari, calite in 2 linguri untdelemn 4-5 minute.
  7. Se stinge apoi cu apa fierbinte si se fierbe bine zarzavatul. Agrisele se fierb separat 30 de minute, apoi se strivesc bine cu o furculita si se adauga asa in ciorba, numai dupa ce a fiert zarzavatul.
  8. Daca este prea rara, se adauga orez sau galuste, cum s-a aratat mai sus. Cand toate sunt fierte, oala se ia de pe foc si ciorba se drege cu galbenusuri, smantana si iaurt, sau numai cu galbenusuri si iaurt, adaugand aceleasi arome si potrivind gustul cu sare si zahar.

Pofta Buna!

Supa de usturoi

Timp de preparare: cca 1 ora
Cca 280 kcal/portie
Se consuma cu paine alba

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 4 catei de usturoi
  • 100 gr usturoi verde si alb
  • 200 gr ceapa
  • 2 l. s. unt
  • 40 gr orez
  • 800 ml supa limpede de legume (vezi reteta Supa limpede de legume, sau din plic)
  • 200 gr smantana
  • sare
  • putin piper alb proaspat macinat
  • 2 limete (lamai verzi)

Mod de preparare:

  1. Se taie in cuburi mai mari usturoiul verde, usturoiul alb si ceapa. Se pune intr-o cratita untul la incins si se prajesc. Se adauga orezul si supa de legume si se fierbe 3/4 ora.
  2. Supa se bate cu mixerul si se trece printr-o sita. Se toarna smantana si se condimenteaza cu sare si putin piper.
  3. Se rade partea verde de la limete si se pune in supa. Cu un cutit subtire se curata coaja de limete. Supa se bate cu mixerul si se serveste cu suc de limete.

Pofta Buna!