Dificultate medie
Timp de preparare: cca 3/4 ora

Ingrediente:

  • cca 1 kg carne
  • 100 ml ulei
  • morcov
  • patrunjel
  • telina si ceapa
  • o foaie de dafin
  • cate un varf de cutit piper si ienibahar
  • 100 ml suc de rosii
  • 100 ml vin alb sec
  • 3-4 felii de lamaie
  • 30 g faina
  • 20 g zahar
  • o ramura de cimbru
  • sare

Mod de preparare:

  1. Zarzavatul si ceapa , rase prin razatoarea cu gauri mari, se calesc 2 minute, in tot uleiul; se sting, apoi, cu 200 ml apa fierbinte, numai cat sa cuprinda zarzavatul.
  2. Carnea, taiata in bucati, se aseaza peste zarzavat si se lasa sa fiarba acoperita, la foc mic , intorcand-o din cand in cand in sos.
  3. Cand scade sosul, se mai completeaza cu apa, nu cu zeama de marinare, deoarece, fiind acra, intareste zarzavatul.
  4. Cand carnea este suficient de moale, se scoate din sos, iar acesta se trece prin sita de sarma inoxidabila sau prin alt aparat de presat. Se pun din nou in cratita, atat sosul cat si carnea, se adauga faina frecata cu sucul de rosii rece, vinul, piperul, ienibaharul, cimbrul, feliile de lamaie fara coaja alba si apa sau zeama de la marinare, daca este nevoie, ca sa rezulte cca 7oo-800 ml sos.
  5. Intr-o tigaita, se caramelizeaza zaharul, (maro-deschis) si se stinge cu 2-3 linguri de apa fierbinte, se lasa pana cand se topeste, apoi se amesteca cu sosul si se sareaza dupa gust.
  6. Cratita se introduce in cuptor, unde se lasa 10 minute, ca sa se ridice uleiul.
  7. Se serveste rece ca fel intai.
  8. In acest sos, cand este strecurat, se pot pune 30-40 masline, impreuna cu toate celelalte ingrediente mentionate mai sus, se lasa in cuptor 20 minute, ca sa fiarba si maslinele si sa se ridice uleiul; mancarea se serveste rece.

Pofta Buna!