Friptura de zucchini cu morcovi

Timp de preparare: cca 1  1/2 ora
Cca 730 kcal/portie
Se consuma cu salata verde

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 2 cepe
  • 250 gr zucchini
  • 50 gr unt
  • 250 gr pasat de bob verde
  • 3/4 l supa de legume (sau din plic)
  • 100 gr cascaval ras
  • 5 oua proaspete
  • 125 gr samburi de migdale taiati in lung
  • 100 gr faina integrala
  • sare
  • piper negru macinat
  • grasime pentru tava
  • 1 kg morcovi
  • 500 ml lapte pasteurizat
  • 5 l. s. zarzavaturi tocate, mixte
  • 2 l. s. seminte de floarea-soarelui

Mod de preparare:

  1. Fasolea se inmoaie in apa cu cel putin 12 ore inainte, se scurge apa si se pune alta in loc. Se adauga ceapa, usturoiul, gogosarul, uleiul, se sareaza si se fierbe pana ce se inmoaie fasolea.
  2. Supa se trece printr-o sita sau se freaca cu mixerul. Se dizolva cubul de supa in apa si se amesteca cu piureul de legume. Se adauga verdeturile si se fierbe inca o jumatate de ora.
  3. Feliile de paine si se taie in cuburi, se prajesc in ulei si se servesc in supa.
  4. Sugestie: se poate folosi si fasole verde din conserva.

Pofta Buna!

Budinca de orez

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 1/2 ora

Ingrediente:

  • 100 gr orez
  • 1/2 l lapte
  • o lingurita de gem de caise, sau gem din coji de portocale
  • 50 gr stafide
  • 2 linguri rom
  • 50 gr unt
  • 100 gr zahar
  • 50 gr nuci macinate

Mod de preparare:

  1. Orezul, curatat de impuritati si spalat in sita deasa de sarma, se pune la fiert in 750 ml apa.
  2. Se lasa sa fiarba la foc mic, pana cand se inmoaie si zeama scade aproape complet, apoi se toarna laptele si se mai lasa la fiert.
  3. Cind este bobul moale, si laptele a scazut, chiar daca nu complet, cratita se ia de pe foc, orezul amestecandu-se imediat cu untul, gemul, zaharul, stafidele, impreuna cu romul si un varf de lingurita cu sare; se amesteca usor cu lingura.
  4. Compozitia se rastoarna intr-o cratita de 1 l , unsa bine cu unt solid si tapetata cu nuca macinata si se lasa apoi sa se raceasca la frigider.
  5. Cand se serveste, se lasa cratita 2-3 minute intr-un vas cu apa fierbinte, ca sa se topeasca untul cu care a fost tapetata, se asaza platoul deasupra ei si se rastoarna.
  6. Se serveste cu un sos dulce.

Pofta Buna!

Budinca de taitei

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 3/4 ora

Ingrediente:

  • 150 gr taitei
  • 1/2 lingurita sare
  • 1 l lapte
  • 500 gr branza de vaci
  • 100 gr unt
  • 1/4 l smintina
  • 50 gr stafide
  • 50 gr gris
  • 150-200 gr zahar tos
  • 1-2 plicuri zahar vanilat
  • 30 ml rom
  • o lingura gem din caise
  • 5 oua
  • coaja de lamaie

Mod de preparare:

  1. In laptele clocotit (cratita nu se aseaza direct pe flacara, ca sa nu se afume laptele), se pun taiteii in forma de ploaie, amestecand mereu cu lingura, ca sa nu se lipeasca unii de altii; se fierb numai 6-7 minute, la foc mic, ca laptele sa nu scada complet.
  2. Cand sunt aproape reci, se adauga untul moale, galbenusurile, gemul, stafidele inmuiate dinainte cu jumatate din cantitatea de rom, branza de vaci bine maruntita, vanilie, coaja de lamaie, smantana, grisul si sarea, amestecandu-se bine.
  3. Albusurile se bat spuma, se adauga zaharul tos, si restul de rom; spuma se bate in continuare pana cand se intareste din nou, apoi se pune in compozitia precedenta si se rastoarna usor cu lingura ca sa se amestece, dar nu prea mult.
  4. Se pune intr-o cratita sau tava de cca 2 1/2 l dinainte tapetata, se niveleaza cu lopatica din plastic (cu care se aduna de pe vas) si se coace 50-60 minute in cuptorul bine infierbantat, la foc mijlociu.
  5. Nu se deschide cuptorul 30 minute; dupa aceea focul se poate reduce.
  6. Budinca, frumos rumenita, se serveste din vasul in care s-a copt, fierbinte sau reincalzita la cuptor sau pe un vas cu apa fierbinte, acoperita.

Pofta Buna!