Frisca pentru ornat

Dificultate medie

Ingrediente:

  • 250 gr frisca
  • un albus mare
  • 50 gr zahar tos
  • 10 ml rom
  • un pachetel cu zahar vanilat
  • 40 ml apa
  • 2 foi sau 6 gr granule de gelatina

Mod de preparare:

  1. Modul de preparare este acelasi ca si in reteta precedenta, cu sau fara albus. Este de preferat sa se prepare cu albus, intrucat isi dubleaza volumul si se evita granularea.
  2. Frisca va fi moale, ca o frisca batuta tare, asa cum este partea de deasupra a acesteia (fara zer), nu se va inchega mai mult, astfel ca se va putea folosi la ornat oricand, isi va pastra bine forma si nu va lasa zer in preparat.
  3. Daca se procura spuma batuta, frisca se pastreaza la frigider, pana cand se amesteca cu albusul batut spuma, urmand acelasi procedeu cu gelatina.
  4. Frisca cu gelatina pentru ornat se pune intr-un cornet cu sprit crestat la varf si cu ea se va orna orice preparat, dupa indicatiile din retete: savarine, torturi, rulouri, etc.
  5. Aceasta frisca moale se va folosi numai pentru ornat deasupra, unde trebuie sa-si mentina forma, sau pentru umplut rulouri din aluat frantuzesc, in care nu va fi presata de greutatea foilor.
  6. Preparatul care urmeaza sa fie ornat se tine neaparat in frigider, cca 2 ore, ca sa fie rece.
  7. Daca se lasa la temperatura bucatariei, gelatina din frisca, in contact cu preparatul mai cald, se va inmuia imediat si isi va pierde forma (se va lasa).

Pofta Buna!

Frisca

Dificultate medie

Ingrediente:

  • 100 gr zahar pentru 1 kg frisca si un plic cu zahar vanilat
  • 4 1/4 gr gelatina granule pentru 100 g lichid (frisca inclusiv alt lichid care intra in compozitie)

Mod de preparare:

  1. Frisca este smantana extrasa din laptele proaspat, dulce, prin centrifugare. Frisca se poate pastra in frigider sau congelator, fara sa-si schimbe proprietatile , cand se dezgheata. Frisca se considera bine batuta , daca nu cade de pe tel, cand acesta se ridica (se observa urmele telului, cand acesta trece prin ea); numai atunci se poate pune zaharul pudra si zaharul vanilat (100 gr pentru 1 kg frisca si un plic de zahar vanilat) cu care se bate numai 1-2 minute.
  2. Pentru ornat se va folosi frisca de deasupra , mai consistenta , iar cea moale de dedesupt se va amesteca in preparat.
  3. Pentru ornat este nevoie de un cornet din panza deasa sau impermeabila sau, in lipsa acestuia, de o punga de naylon, careia i se taie un colt , unde se va potrivi spritul crestat. Marginile cornetului se rasucesc in afara , ca sa se poata pune toata frisca chiar in varful acestuia. Se modeleaza frisca in forma de cordoane ondulate. Pentru a-si mentine forma , frisca se combina cu gelatina.
  4. Gelatina se prezinta sub forma de foi transparente si sub forma de granule mai mari sau mai mici. O foaie de gelatina cantareste aproximativ 2 gr si ii corespund 3 gr gelatina granule. Cantitatea de gelatina pentru creme, jeleuri, sarlote etc, se socoteste astfel: 1 1/4 - 1 1/2 foaie gelatina sau 4 - 4 1/2 gr gelatina granule pentru 100 ml lichid (frisca, inclusiv alt lichid, care intra in compozitie). Daca se pune gelatina in cantitate mai mica, crema va fi moale, nu se va putea rasturna si taia; se va servi numai la pahar, aranjata chiar de la inceput, ca sa se inchege acolo.
  5. Daca se pune mai multa gelatina , crema va fi tare, neplacuta la mancat. Gelatina in contact cu frisca rece se intareste imediat sub forma de granule mai mari sau mai mici; acest defect nu se poate repara (deoarece gelatina amestecata cu frisca nu se mai poate incalzi).
  6. Daca frisca, gelatina si toate celelalte componente sunt prea calde, compozitia se va inmuia, cand acestea se vor amesteca si se va inchega neomogen .

Pofta Buna!