Aluat de paine

Durata dospirii: cca 1 ora
Timp de preparare: cca 1/2 ora
Cca 530 kcal/portie

Ingrediente:

  • 500 gr faina
  • 1 pachetel drojdie uscata
  • 1 ligura zahar
  • 1 varf de cutit chimen macinat
  • 1 varf de cutit coreandru macinat
  • 1 lingurita sare
  • 15 gr untura de porc
  • 2 oua

Mod de preparare:

  1. Se pune faina intr-un castron, se adauga drojdia, condimentele si untura. 1/4 l apa calduta se toarna peste compozitie, se adauga ouale, apoi se framanta din toate acestea un aluat.
  2. Pentru 1/2 ora se pune la dospit.
  3. Se framanta inca odata si se pune iar la dospit 1/2 ora.
  4. Se pune apoi pe o planseta, se framanta din nou, apoi se intinde.
  5. Cuptorul se incalzeste la 220 C. Se unge o tava sau o forma pentru pizza. Se asaza aluatul pe aceasta, se trag marginile aluatului usor in sus pe peretii tavii. Se impunge cu furculita de mai multe ori.
  6. Se acopera dupa gust si se pune la copt 20-25 minute.

Pofta Buna!

Blat de pizza - varianta I

Ingrediente pentru 2 portii:

  • Faina alba - 350 gr
  • Sare - jumatate de lingurita
  • Ulei de floarea soarelui (sau ulei de masline) - 3 linguri
  • Drojdie uscata - 2 linguri (sau drojdie proaspata - 6 gr)
  • Apa - 225 ml
  • Zahar - 1 lingura

Mod de preparare:

  1. Cele  350 gr de faina se pun intr-un vas, dupa se adauga sarea si uleiul.
  2. Separat intr-un vas se toarna 225 ml de apa calda. Se adauga 1 lingura de zahar, 2 linguri de drojdie uscata (sau drojdia proaspata), se amesteca si se lasa 15 min.
  3. Amestecul de drojdie se toarna in vasul in care am pus faina, se framanta un aluat moale care se ia usor de maini. Se acopera cu un prosop si se lasa la temperatura camerei in jur de 30 de min.
  4. In acest timp, aluatul trebuie sa se mareasca in volum aproximativ de 3 ori.
  5. Ungeti mainile cu putin ulei, impartiti-l in jumatate si cu mainile intindeti-l pe tava.