Dificultate medie
Timp de preparare: cca 3/4 ora

Ingrediente:

  • 3 dovlecei cu diametrul de 5-6 cm
  • 200 gr carne
  • 50 gr orez
  • sare
  • piper
  • 1/2 l suc de rosii
  • 100 ml smantana
  • 30 gr faina
  • marar
  • cimbru

Mod de preparare:

  1. Dovleceii se curata subtire de coaja, se taie in jumatati, pe grosime, iar cu rondeaua sau cu lingurita, li se scoate numai miezul cu semintele, lasand marginea cat este de groasa.
  2. Jumatatile de dovlecei se umplu cu tacatura (daca mai ramane tocatura, se pot umple 1-2 ardei care se vor fierbe impreuna cu dovleceii) si se aseaza in cratita, unele langa altele, orizontal; se toarna peste ele sucul de rosii si circa 1/4 l apa fierbinte si se lasa sa fiarba 30-40 minute, acoperite, la foc mic; dupa 20 minute se intorc in sos.
  3. Cand dovleceii sunt fierti (fara sa se terciuiasca), se freaca faina cu 2 linguri de apa rece sau suc de rosii si se amesteca in sos, lasandu-l sa fiarba cateva clocote, ca sa se lege.
  4. In sos se pun o ramura de cimbru si 2-3 linguri cu ulei, potrivindu-se gustul cu sare. Cratita se ia de pe foc si dovleceii se presara cu marar taiat marunt.
  5. Se pot servi ca atare sau se dreg cu smantana batuta cu o lingura de apa rece care se amesteca cu sosul fierbinte; smantana se poate adauga la masa.
  6. Dovleceii se pot pregati si fara suc de rosii, la fel ca si guliile.

Pofta Buna!