Budinca de taitei

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 3/4 ora

Ingrediente:

  • 150 gr taitei
  • 1/2 lingurita sare
  • 1 l lapte
  • 500 gr branza de vaci
  • 100 gr unt
  • 1/4 l smintina
  • 50 gr stafide
  • 50 gr gris
  • 150-200 gr zahar tos
  • 1-2 plicuri zahar vanilat
  • 30 ml rom
  • o lingura gem din caise
  • 5 oua
  • coaja de lamaie

Mod de preparare:

  1. In laptele clocotit (cratita nu se aseaza direct pe flacara, ca sa nu se afume laptele), se pun taiteii in forma de ploaie, amestecand mereu cu lingura, ca sa nu se lipeasca unii de altii; se fierb numai 6-7 minute, la foc mic, ca laptele sa nu scada complet.
  2. Cand sunt aproape reci, se adauga untul moale, galbenusurile, gemul, stafidele inmuiate dinainte cu jumatate din cantitatea de rom, branza de vaci bine maruntita, vanilie, coaja de lamaie, smantana, grisul si sarea, amestecandu-se bine.
  3. Albusurile se bat spuma, se adauga zaharul tos, si restul de rom; spuma se bate in continuare pana cand se intareste din nou, apoi se pune in compozitia precedenta si se rastoarna usor cu lingura ca sa se amestece, dar nu prea mult.
  4. Se pune intr-o cratita sau tava de cca 2 1/2 l dinainte tapetata, se niveleaza cu lopatica din plastic (cu care se aduna de pe vas) si se coace 50-60 minute in cuptorul bine infierbantat, la foc mijlociu.
  5. Nu se deschide cuptorul 30 minute; dupa aceea focul se poate reduce.
  6. Budinca, frumos rumenita, se serveste din vasul in care s-a copt, fierbinte sau reincalzita la cuptor sau pe un vas cu apa fierbinte, acoperita.

Pofta Buna!

Galuste cu prune

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 3/4 ora

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 350-400 gr branza de vaci
  • 2 oua de marime mijlocie
  • 100 gr franzela fara coaja
  • 50 gr faina
  • 50 gr gris
  • 250 gr prune mai mici (brumarii)
  • sare
  • 50 gr pesmet
  • 50 ml ulei
  • zahar pudra
  • vanilie

Mod de preparare:

  1. Branza de vaci se marunteste bine cu dosul furculitei, impreuna cu franzela inmuiata,o clipa, in apa rece si bine stoarsa; se adauga apoi, ouale, faina,si grisul si se amesteca totul cu furculita, pana cand se omogenizeaza.
  2. Compozitia este moale dar nu se mai adauga nimic in ea. Se pune pe o foaie de naylon, presarata bine cu o lingura cu varf de faina si, fara sa se framante se rasuceste in forma de sul, care, apoi se taie in sferturi, iar acestea la randul lor, in 5-6 felii.
  3. Se desprinde cu cutitul, cate o felie, se aseaza pe faina, se pune o pruna nu prea mare pe ea si se aduna aluatul in jurul ei, formand o galusca rotunda, ca o bila care, apoi, se trece abundent prin faina si se lasa pe foaia de naylon.
  4. In acest timp, o cratita de 3-4 l se umple mai mult de jumatate cu apa rece in care se pune pe o lingurita cu varf de sare. Cind clocoteste, se pun toate galustele, miscand cratita, ca acestea sa nu se lipeasca de fundul ei. Se lasa sa fiarba 10 minute cu capacul tras putin la o parte; dupa ce apa a inceput sa dea in clocot, focul se reduce, ca galustele sa fiarba in clocote mici.
  5. Se ia cratita de pe foc, si se lasa acoperita 15 minute, ca galustele sa se umfle bine.
  6. Se scot, apoi cu spumiera cate 2-3, se trec usor prin pesmet prajit si se pudreaza cu zahar si vanilie.
  7. Sunt foarte fragede, daca se servesc imediat.

Pofta Buna!